• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 9 °C

Türk Bilim Adamının Mikroçipi Sarıkız'ı Kurtardı

Türk Bilim Adamının Mikroçipi Sarıkız'ı Kurtardı
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde, doğuramadığı için sahibinin kesime vereceği "Sarıkız" adlı inek, Türk bilim adamı Prof. Dr. Demirci tarafından geliştirilen "çiple suni tohumlama" sayesinde gebe kaldı ve kesilmekten kurtuldu.

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde, doğuramadığı için sahibinin kesime vereceği "Sarıkız" adlı inek, Türk bilim adamı Prof. Dr. Demirci tarafından geliştirilen "çiple suni tohumlama" sayesinde gebe kaldı ve kesilmekten kurtuldu.

 Afyon Bolvadin’e bağlı Yürükkaracaören’de hayvancılıkla uğraşan Muammer Yörük (55) Sarıkız adlı simental cinsi düveye tohumlama yaşı geldiğinde veterinere tohumlama yaptırdı. Yörük “Sarıkız’a 4 kez tohumlama yaptırdık ama hiçbirinde gebe kalmadı. Hayvancılıkta yavrulamayan inek maliyettir. Biz de istemeyerek de olsa kesime gönderecektik ama veterinerimiz yeni bir çipli tohumdan bahsetti. Gebelik şansını iki kat arttırdığını söyleyince biz de tohumlama yaptırdık. İneğimiz şimdi gebe, benden sonra köydekiler de denedi, onlarda da tuttu.” dedi. 

Başarı Şansı İkiye Katlanıyor

Sarıkıza suni tohumlama yapan Veteriner Hekim Osman Soğukpınar, bir süredir mikroçip yöntemiyle seçilerek elde edilen spermlerle tohumlama yaptığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Suni tohumlamada normalde gebelik başarı şansı yüzde 60 oranındayken, çipli tohumda bu oran çok yüksek. Biz bu uygulamayı yeni yapmamıza rağmen çok iyi sonuçlar aldık. Son 3 ayda 17 ineğe çipli suni tohumlama işlemi gerçekleştirdik, bu ineklerden 14’ü şu anda gebe kaldı. Türkiye’de hayvancılıkta en büyük sorun maliyet, yüksek bakım ve yem maliyetlerine dayanacak gücü olmayan üretici, hayvanı genç de olsa yavrulamayınca mecburen kesime gönderiyor. Bu durum ülkemizde yüzde 22 oranında. Çiple tohumlamada sonuçlar çok başarılı, bu yöntem sayesinde hayvancılıkta verimin artacağına inanıyorum. Kendi çiftliğimdeki hayvanlara da uyguladım; onlarda da başarılı oldu. Meslektaşlarıma ve üreticilerime denemelerini tavsiye ediyorum.”

 ABD’deki Türk Bilim Adamının Buluşu

 ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde Türk bilim adamı Prof.Dr. Utkan Demirci tarafından geliştirilen “çiple suni tohumlama” yöntemiyle büyükbaş hayvancılıkta üreme oranında başarıyı ikiye katlayarak, hayvancılıkta verimin artmasına katkı sağlıyor. Hayvancılık tesislerinde ve çiftliklerde büyükbaş hayvanlara suni tohumlama için kullanılan dondurulmuş boğa spermi, normal teknolojiden üretimde kullanılan farklı olarak, çip yöntemiyle sperm ile yapılan suni tohumlamada başarı oranını ikiye katlıyor.

Biyoteknoloji alanında “Dünyayı Değiştirecek 35 bilim insanı” arasında gösterilen Türk bilim insanı Prof.Dr.Utkan Demirci tarafından Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen mikroçipler, İzmir’deki Depark Laboratuvarları’nda üretiliyor. Prof. Demirci halen 40 kişiye ulaşan araştırma ekibiyle çalışmalarına Stanford Üniversitesi'nde devam ediyor. Çipler, spermler arasında en kaliteli ve sağlıklı olanı tespit ediyor. Böylece az sayıda sperme sahip olsalar bile erkeklerin kısırlık sorununa çare olarak dünyanın birçok ülkesindeki tüp bebek merkezlerinde insanlara yönelik, yaygın olarak kullanılıyor. // EGE BASIN GRUBU

sarikiz2.jpg

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.