Ege Üniversitesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TAGEM-AR-GE işbirliği kapsamında yeni bir proje anlaşması sağlandı. Tarımsal olarak kullanılan ana ürünlerden artan yan ürünler değerlendirilecek, tüketicinin ve sanayicinin daha doğal ürünleri kullanması sağlanacak.
“Bazı Tarımsal Yan Ürünlerden Doğal Antioksidan ve Renklendirici Eldesi ve Gıdalarda Kullanımı” konulu projenin açılışı ve tanıtımı Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi.
Tarım ve ekonomiye katkı sağlayacak olan projenin tanıtım toplantısına Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetindağ, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Süheyda Atalay, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yekta Göksungur, Prof. Dr. Fikret Pazır, Prof. Dr. Gülden Ova ve öğretim elemanları katıldı.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Ege Üniversitesi ve Bornova Belediyesi’nin işbirliğinin böyle projelerle devam etmesi bizim için çok mutluluk vericidir” dedi.
Rektör Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, “Ortak çalışmaların yapılması açısından bu proje güzel bir örnek oluşturmaktadır. Bu projenin başlangıç toplantısının İzmir’e ve Ege Bölgesi’ne hayırlı olmasını diliyorum. Projenin başarılı bir şekilde yürütülüp sonuca ulaşması çok önemli. Tüm çalışma arkadaşlarıma başarılar diliyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Süheyda Atalay, “Bugün açılışı ve tanıtımı yapılacak olan proje de fakültemizin misyon ve hedeflerimize uygun bir şekilde kurgulanmış bir proje olup, öğretim üyelerimizin bilgi birikimi ve deneyimlerini toplumun hizmeti ve yararına yansıtma konusunda iyi bir örnek oluşturacak bir projedir” dedi.
Prof. Dr. Yekta Göksungur, “Son zamanlarda bilim dünyası tarımsal yan ürünler ve gıda sanayisi atıklarından endüstriyel olarak değerlendirilebilir önemli ürünler eldesi ve bu atıkların çevreye verdiği zararların minimize edilmesiyle ilgili çalışmalara yoğunlaşmış durumdadır. Bu kapsamda söz konusu projelerin tarımsal atıklar ve yan ürünler kullanılarak, gıda sanayide kullanılacak renk maddesi ve antioksidan üretim potansiyeli araştırılacaktır” diye konuştu.
Prof. Dr. Mustafa Çetindağ ise yaptığı sunumda bakanlığın çalışma alanları ve projelerini geleceğe yönelik planlarına ve projelere verdikleri desteklere değindi.
Prof. Dr. Fikret Pazır, yaptığı sunumda; ekibini ve projeyi tanıtarak son yıllardaki katkı maddelerinde doğal kaynaklara yönelişe dikkat çekti. Prof. Dr. Pazır, “Bizim hedeflerimiz üzüm posası, zeytin yaprağı ve kabakların çekirdek kullanımı sonrası kalan kısımlarını kullanarak bunlarla doğal antioksidan ve renklendirici üretmek ve gıdalarda kullanılabilirliğini denetlemek. Bu hedef için iki yöntemimiz mevcut. Bunlar; süper kritik karbondioksit ekstraksiyonu ve normal katı sıvı ekstraksiyonu. Bu projede özellikle istediğimiz tarımsal olarak kullandığımız ana ürünlerin yan ürünlerini değerlendirip, gerek üreticiye gerek sanayiciye gerekse tüketiciye yarar sağlamaktır” diye konuştu.
Prof. Dr. Gülden Ova’nın “Antioksidanlar ve Sağlık Açısından Önemi” isimli sunumuyla devam eden açılış töreni salondaki öğrencilerle yapılan soru-cevap konuşmasıyla son buldu.(KG-AK/OK) /EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.