• BIST 9900.25
  • Altın 2880.724
  • Dolar 34.0717
  • Euro 38.0378
  • İzmir 19 °C

Sağlık Çalışanları Deneyimlerini Paylaştı

Sağlık Çalışanları Deneyimlerini Paylaştı
Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu, Türkiye’deki sağlık çalışanlarının maruz kaldığı kesici-delici alet yaralanması rakamlarına ışık tutacak bir ön çalışma niteliğinde hayata geçirdiği ve 1050 sağlık çalışanının katıldığı Kesici-Delici Alet Yara

Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu, Türkiye’deki sağlık çalışanlarının maruz kaldığı kesici-delici alet yaralanması rakamlarına ışık tutacak bir ön çalışma niteliğinde hayata geçirdiği ve 1050 sağlık çalışanının katıldığı Kesici-Delici Alet Yaralanması Anketi’ni takiben canlı konferans gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Serhat Ünal, Platform’un web sitesi üzerinden 200’e yakını online olmak üzere yaklaşık 400 sağlık çalışanının Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi, Atatürk Üniversitesi Tıp Fak. Enfeksiyon Hastalıkları, Çukurova Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bahçelievler Devlet Hst Sakarya EAH ve Göztepe EAH gibi kurumlardan katılım gösterdiği ve konferans sırasında online olarak soru sorabildiği canlı yayında, kesici-delici alet yaralanması vakalarını, sağlık çalışanlarının deneyimlerini ve yaşadığı sorunları paylaştı.

Canlı konferans tarihine kadar sağlık çalışanlarının konu ile ilgili soru, sorun ve deneyimlerini gönderebileceği duyurulan oturum için 60’ın üzerinde paylaşım gelirken, yayın sırasında 27 soru da online olarak iletildi. 

Sağlık çalışanlarının çalıştıkları kurumlardaki sorun ve aksaklıklara da dikkat çektikleri gibi iyi uygulamaları da paylaştıkları canlı konferansta kesici-delici alet yaralanmaları ile ilgili ulusal bir standart ve uygulamalar için bilgilendirici bir rehberin eksikliği en büyük sorunlardan bir tanesi olarak gösterildi. Yaralanma gerçekleştikten sonra ilgili birimlere bildirimin yapılmaması ve bu konuda eğitim ve farkındalığın çok düşük olması sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunlar arasında yer alıyor. Konferansı yöneten Prof. Dr. Serhat Ünal, güvenlik donanımlı cihazların kullanımının sıklaştırılmasının yaralanmaların önüne geçmede önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Ünal satın alma kararı sırasında bu cihazların maliyetli bulunarak zaman zaman göz ardı edildiklerine; fakat orta ve uzun vadeli maliyet etkinlik analizlerine bakıldığında güvenlik donanımlı cihazların hem çalışan sağlığı için öneminin hem de maliyet etkinliklerinin ortaya çıktığını belirtti. 

Kesici-delici alet yaralanmalarının iş kazası statüsünde olduğunu vurgulayan Ünal, “Her türlü kesici-delici alet yaralanmalarının bildirilmesi ve ardından gerekli tetkik ve takibin yapılarak sürecin kontrol edilmesi oldukça önemli. Yaralandıktan sonra bildirimin yapılması konusunda farkındalığın artırılması iğne kullanımı sırasında eldiven takılması, güvenlik donanımlı cihazların tercih edilmesi, sarı atık kutularının daha görünür alanlarda konumlandırılmasıgibi konularda gelişim göstermemiz gerekiyor. Bu açıdan bugün Platform çatısı altında gerçekleştirdiğimiz konferansın, hem sağlık çalışanlarının bu konu ile ilgili olarak günlük hayatlarında karşılaştıkları sorunları tespit etmek hem de iyi uygulamaları bir kez daha hatırlatmak açısından yararlı olduğu kanaatindeyim,” dedi. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.