• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 7 °C

Rusya‘dan Domates İthalatımız Artıyor

Rusya‘dan Domates İthalatımız Artıyor
Türkiye sahip olduğu iklim, tarım arazileri ve su kaynakları bakımından dünyanın önemli sebze üreticilerinden biridir.

Türkiye sahip olduğu iklim, tarım arazileri ve su kaynakları bakımından dünyanın önemli sebze üreticilerinden biridir. Bunun bir sonucu olarak da yılda ortalama 1 milyar dolarlık sebze ihracatımız gerçekleşmektedir. Ancak, Rusya‘nın kimi meyve ve sebze ürünleri için Türkiye‘den alım yasağı koyması üzerine 2016 yılında toplam sebze ihracatımız %6‘lık gerileme ile 942 milyon dolar olmuştur.
 
Rusya %30-35‘lik payı ile Türkiye`nin sebze ihracatı açısından önemli bir pazarken, 2016 yılında bu ülkenin payı %2‘ye gerilemiştir.
 
Sebze ihracatımız içerisinde domatesin payı %35-40 civarındadır. Rusya pazarının kapanmasıyla 2016 yılında domatesin sebze ihracatı içindeki payı %25‘e gerilemiştir.
 
Dünyada toplam domates üretimi 170 milyon ton civarındadır. Türkiye 12,6 milyon tonluk üretimi ile Çin, Hindistan ve ABD‘nin ardından dördüncü sırada gelmektedir.
 
Ülkemizin sofralık domates üretiminde Antalya ilimiz 2 milyon tonun üzerinde gerçekleştirdiği üretimle birinci sırada olup, toplam sofralık domates üretiminin yaklaşık %28‘ini karşılamaktadır. Ayrıca, Antalya ilimiz ülkemizin toplam domates üretiminin de yaklaşık %20‘lik bölümünü tek başına sağlamaktadır.
 
Salçalık domateste ise Bursa ilimiz öne çıkmakta olup 1 milyon tonu aşan üretimi ile birinci sıradadır ve toplam salçalık domates üretiminin yaklaşık %32‘lik bölümünü karşılamaktadır.
 
Yıllık domates tüketimimiz ise 9,5 milyon ton civarındadır.
 
Rusya pazarı, sebze ihracatımız açısından öneminin yanında, domates ihracatımız açısından da çok önemli bir pazardı. Toplam domates ihracatımız içinde Rusya‘nın payı yıllara göre %60-70 arasında değişirken, 2016 yılında Rusya domates alımını tamamen durdurmuştur. Böylelikle Türkiye, çok önemli bir pazarını kaybetmenin yanında sürekli büyüyen bir pazarını da kaybetmiş oldu.
 
Bir yandan önemli bir pazar kaybedilirken, diğer yandan Türkiye artan miktarlarda domates ithalatına başlamıştır. Domates ithalatı, şimdilik düşük düzeylerde seyretse de çok hızlı bir artış sürecine girmiştir. 2013 yılında 51 ton civarında olan domates ithalatımız, 2014‘te %109 artışla 107 tona, 2015‘te %361 artışla 494 tona, 2016‘da %59 artışla 787 tona yükselmiştir.
 
İş tersine döndü!
 
Türkiye‘nin sadece %25‘i düzeyinde domates üretebilen, 2016 yılında tek bir domatesimizi dahi almayan Rusya, Türkiye‘ye domates satıyor. Türkiye, 2014 yılı domates ithalatının %63‘ünü, 2015‘te %89‘unu, 2016‘da ise %65‘ini Rusya‘dan yapmıştır.
 
Rusya verdiği desteklerle tarımsal üretimini sürekli artırırken, ithalata getirdiği kısıtlamalarla da yerli tüketimi teşvik ediyor. Dışa bağımlılığını azaltıyor. 2020 yılına kadar domates üretiminde kendine yeterliliği hedefliyor.
 
Türkiye de boş durmuyor, Afrika kıtasındaki Sudan‘da kiraladığı tarım arazisi üzerinde örnek çiftlik kuruyor. Ülkemizde ise uygulamaya konan Milli Tarım Projesi çerçevesinde getirilen ithal ineklerle hayvancılık geliştirilmeye çalışılıyor.
 
Oysa ne yapmalı?
 - Son 15 yıllık süreçte Belçika‘nın yüzölçümüne yakın miktarda küçülen tarım arazilerimizin ne kadarının kentlere ve sanayiye kurban edildiğinin analizi yapılarak, kalan kısım cazip politikalar ile tarımsal üretime kazandırılmalıdır.
 - Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu`nda da belirtildiği üzere illerin tarımsal amaçlı arazi kullanım planları artık yapılmalıdır.
- Nadasa bırakılan, Hollanda‘nın toplam yüzölçümüne eşdeğer tarım arazimiz kuru baklagil üretiminde değerlendirilmelidir.
 - Ekonomik ölçütlerde sulayabileceğimiz 8,5 milyon hektar tarım arazimizi modern sulama yöntemleri kullanarak 12 milyon hektara yükseltmek mümkün iken, bugüne kadar 6,3 milyon hektarı sulamaya açılabilmiştir. Kalan kısım hızla tamamlanmalıdır.
 - Çiftçi sayımız hızla azalıyor, yaşlı nüfus tarımla uğraşıyor. Borç içindeki çiftçinin takibe düşen kredi miktarı her geçen gün artıyor. Tarım, gençlerin de ilgi duyabileceği cazip bir sektör haline getirilmelidir.
 - Çiftçinin kooperatif yapılar altında örnek birliktelikler oluşturması çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuyu görevleri içine dahil etmelidir.
 - Müdahale kurumları daha işlevsel bir yapıya dönüştürülmelidir.
 
Tarım arazileri küçülür, çiftçi sayısı azalır, ithalata bağımlılık giderek artarken, tarım eğitimi almış insanlar arasında işsizlik son derece hızlı bir şekilde artmaktadır.
 
Türkiye sahip olduğu potansiyelin artık farkına varmalı, doğru politikalarla üretim ve istihdam artırılmalı, halkımız hasret kaldığı "yerli malı" tarım ürünleri ile beslenmelidir. // EGE BASIN GRUBU

 

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ             www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ                 www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ                  www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com                                             

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER                 www.aliagahaber.com

ARASTA HABER               www.arastahaber.com

YENİ SAZAN                      www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET                   www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON                     www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ                www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR                   www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                       www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                        www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET               www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR                www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                           www.azizizmir.com

EGE RAPOR                        www.egerapor.com

EGE İLAN                             www.egeilan.net

EGE İHALE                         www.egeihale.com

ALFA TİVİ                            www.alfativi.com

EGE VİDEO                         www.egevideo.com

EGEPLAY                            www.egeplay.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.