• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 5 °C

Rezene Alırken Rengine Dikkat

Rezene Alırken Rengine Dikkat
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’ndan Ali Dirican ile Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

REZENE ALIRKEN RENGİNE DİKKAT

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’ndan  Ali Dirican ile  Süleyman Demirel Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Tarla  Bitkileri Bölümü’nden İsa Telci tarafından “Tokat Florasında Doğal Yayılış Gösteren Rezene Bitkisinin Morfolojik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi” konusu araştırıldı.  

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, rezene ticari olarak üretimi yapılan ve Türkiye florasında  doğal  yayılım gösteren ve aynı zamanda yurtdışında da  pazarı olan önemli bir baharat bitkisi olduğu belirtildi. Rezene üzerindeki yoğun tarımsal çalışmalara rağmen, doğal yayılış gösteren popülasyonlar üzerindeki çalışmalar sınırlı . Mevcut çalışmada; Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Tokat florasında doğal yayılış gösteren rezene popülasyonlarının bitkisel ve kalite özellikleri araştırıldı. Bu amaçla 4 farklı duraktan alınan örneklerde bitkisel ve kalite özelliklerinin değişimi ve özellikler arası incelendi.

Türkiye’de Burdur, Denizli, Uşak ve çevresinde de tarımının yapıldığı biliniyor. Rezene içinde barındırdığı uçucu yağ özelliğiyle asırlardır sağlık için farklı toplumlarca tüketildi.

Yapılan çalışmada toplanan örneklerde kalite özellikleri olarak meyve rengi, uçucu yağ oranları incelendi. Çalışmada bitkisel özelliklerden bitki boyunun 100-235cm, meyve ağırlığının 2.9-8.3g aralıklarında değiştiği tespit edildi. Kalite özelliklerinden uçucu yağ oranları yüzde 3.5-10.3 arasında olduğu bulundu. Uçucu yağda ana bileşenin estragol olduğu ve yüzde72.9-93.6 aralığında değiştiği belirlendi. Çalışmada ana bileşen estragol oranı ile bitki boyu, şemsiye sayısı arasında olumlu, uçucu yağ oranı arasında olumsuz ilişki olduğu gözlendi. Tüm gıdalarda olduğu gibi baharatlarda renk ve görünüm ürün kalitesinde önemli fikir verdiği görüldü. Araştırma da ortaya çıkan bir başka sonuç, acı rezenelerde uçucu yağ oranlarının tatlı rezenelere göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Ömer Faruk Aydudu-Mehmet Köse- Murat Dağdelen (Ege Ajans)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.