• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C

Muhit sergisi açıldı

Muhit sergisi açıldı
İzmir Kent Konseyi ile Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü'nün (UNHCR) düzenlediği “Muhit” sergisi Bıçakçı Han'da açıldı.

Sergide 24 mülteci çocuğun İzmir sokaklarında çektikleri fotoğraflar yer alıyor.
İzmir'in tarihi mekanlarından Bıçakçı Han'da mülteci çocukların çektiği İzmir fotoğrafları sergilenmeye başladı. İzmir Kent Konseyi ile BM Mülteci Örgütü’nün (UNHCR) düzenlediği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle hayata geçirilen sergi, mülteci çocukların İzmir'ini onların gözünden görmemize fırsat veriyor.
Ortak hikayeleri anlatıyor
Sergi açılışında bir konuşma yapan İzmir Kent Konseyi Başkanı S. Nazik Işık, “İki yıldır üzerinde çalıştığımız ve hayata geçirmek istediğimiz çalışmanın bir bölümünü tamamladık. Heyecanlı ve mutluyuz. Muhit sergisi, mültecilerin kente nasıl adapte olduklarını ve mekanla nasıl ilişkilendiklerini anlamak için yola çıkarak tamamladığımız bir projenin ürünü” dedi.
 
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü Türkiye Sözcüsü Selin Ünal da açılışta yaptığı konuşmada, “Sanatın birleştirici gücüne inanıyoruz. Mülteci çocukların yaşadıkları evleri, sokakları, mahalleleri, muhitleri ile nasıl ilişki kurduklarını yansıtan fotoğraflar, dikkati farklılıklara değil bizleri bir araya getiren ortak hikayelere çekiyor. UNHCR olarak sosyal uyumu destekleyen ve güçlendiren girişimleri önceliklerimiz olarak benimsiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Önce fotoğraf eğitimi aldılar
İzmir Kent Konseyi ile BM Mülteci Örgtü'nün birlikte yürüttüğü projenin ilk ayağında çocuklara kısa bir fotoğraf eğitimi verildi. Çocuklar daha sonra yaşadıkları mahallelerden başlayarak günlük yaşamlarını fotoğrafladı. Son aşamada da bu fotoğraflar “Muhit” adlı sergi için seçildi ve hazırlandı.
 
Sergide zihin haritaları da var
Mülteci çocukların kendi objektiflerinden İzmir izlenimlerini aktarmasına imkan tanıyan sergide, İzmir Kent Konseyi gönüllüsü Prof. Dr. Melek Göregenli’nin çocuklarla yürüttüğü “zihin haritası” çalışmasının örnekleri de yer alıyor. Göregenli, göç ve kültürel çeşitlilik açısından adil olmayan sosyal yapıların ve kentsel mekânsal yapılanmanın dönüştürülmesine ihtiyaç olduğunu, bu çalışmayla “bütünleşmeyi” yalnızca göçmenlerin yaşadığı bir dönüşüm süreci olmanın ötesine taşıyarak, İzmir’in fiziksel yapısı, mekânsal koşulları ve yerel hizmetlere ulaşımda ihtiyaç sahibi topluluklar açısından kolaylaştırıcı ya da güçleştirici etkilerin neler olduğunu ortaya çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.
 
2 Ocak 2022 tarihine kadar gezilebilecek serginin küratörlüğünü Emre Saygılı ile eğitmen fotoğrafçı Mert Çakır üstlendi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.