Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’nin açılışı, Cumhuriyet’in kuruluşunun 93. Yılında yapıldı.
29 Ekim’de Muğla Büyükşehir Belediyesi Sosyo-Kültürel Alanda yapılan Yerel Tohum Merkezi’nin açılışına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Yerel Tohum Derneği Genel Başkanı Teoman Açıkbaş, Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Şerafettin Budak, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ayrıca Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi, Tema Vakfı, Bodrum Yerel Tohum Derneği, Yerel Tohum Derneği Muğla Şubesi, Slow Food Yavaş Gari Bodrum grubu, Menteşe Kent Konseyi Yerel Tohum Grubu, Marmaris Kent Konseyi Tohum Grubu, Datça Tohum Grubu stant açarak, vatandaşlara yerel tohumları tanıttı.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Yerel Tohum Derneği Genel Başkanı Teoman Açıkbaş, açılan Yerel Tohum Merkezi ile geçmişten alınan emanetin en iyi şekilde geleceğe aktarılmasını ilklerin şehri Muğla’da yaşandığını ve başka illere de örnek olmasını dilediğini belirtti.
Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Şerafettin Budak ise konuşmasında; daha önce başka ilçelerde merkezlerin açıldığını ancak ilk defa bir Büyükşehir Belediyesi’nin Yerel Tohum Merkezi açtığını söyledi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan Yerel Tohum Merkezi sayesinde bitkisel zenginliğin belirlenmesini sağlayacaklarını ve geçmişten günümüze aktarılan genetik mirasın gelecek kuşaklara bilimsel yöntemlerle bırakılacağını söyledi. Tufan; “Kurduğumuz Yerel Tohum Merkezimiz hem bitkisel zenginliğimizin belirlenmesine, hem geçmişten günümüze aktarılan bu genetik mirasın gelecek nesillere aktarılmasına yönelik önemli çalışmalar yapacak. Merkezimizde koruma altına alınacak olan yerel tohumlarımız teknik personelimiz tarafından kontrollü olarak çoğaltılarak hem genetik mirasımızın bozulmadan devamı sağlanacak hem de halkımıza ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Ayrıca genetik saflığı onaylanan tohumlarımız Ortaca’da kuracak olduğumuz soğuk hava deposu bünyesinde hazırlanacak olan bir Tohum Bankasında yıllarca saklanacak. Vatandaşlarımız, tohum merkezimizden ücretsiz tohum temin edebileceği gibi elindeki yerel tohumları da bağışlayarak merkezimizin büyümesine ve güçlenmesine katkı sağlayabilecektir. Bu konuda vatandaşlarımızın katkı ve desteklerini bekliyoruz.” dedi.
Yerel Tohum Merkezi’nin açılışında bir konuşma yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş; bu merkez sayesinde gelecek nesillerin daha sağlıklı beslenmesinin adımları atılmış oldu dedi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, yerel tohumu önemsediklerini belirterek, “Eskiden yediğimiz meyvenin sebzenin bir tadı vardı. Yerel tohum bu açıdan bizim için önemli. Her meyve ve sebzenin bir bağışıklık sistemi var. Yerel tohumların da artarak devam etmesi ile bölgemizde yediğimiz meyveler ve sebzeler eğer yerel değil ise vücudumuzda bağışıklık yapıyor. Yerel tohumlarımızın çoğalarak artması en büyük dileğim” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93.yılı gibi anlamlı bir günde yerel tohum, ulusal güç sloganıyla hayata geçirdikleri Yerel Tohum Merkezi’nin açılışını yaptıklarını belirterek, “Maalesef Türkiye; yerli tohumu yok eden, çok önem vermeyen ama fenni dediğimiz dışa bağımlı, her sezon alınması zorunlu olan, para vererek tekrar ekilmesi gereken tohumlara doğru gidiyor. Türkiye’nin bu topraklarından çok daha fazla ürün alması lazım. Ama bu her yıl yenilenen ve kendisinden üretemeyen tohumlara bağımlı hale geliyoruz. Bir ürün sağlıklı ise, onun tohumundan tekrar üretilmeli. Bizim yapmak istediğimiz, Muğla’ya özgü sebze ve meyve çeşitlerini üreterek çoğaltmak. Yerel Tohum Merkezimizin öncelikli hedefi Muğla yöresine ait yerel sebze-meyve çeşitlerinin tohum örneklerinin toplanması, bu tohumların gelecek nesiller için koruma altına alınması ve Muğla Yerel Tohum Envanterinin çıkarılmasıdır. Sadece yerelde kalmayıp ülkemiz genelinde üreticimize, yerel tohumlarımıza, genetik mirasımıza sahip çıkmalıyız. Bu alanda yaptığımız çalışmalarda işbirliği için öncelikle Sayın Rektörümüze çok teşekkür ediyorum. Üniversitemizin işbirliği ile kurmuş olduğumuz Toprak, Yaprak ve Su Analiz laboratuvarımız sayesinde Muğla’nın toprak haritasını bütün özellikleri ile çıkarmaya çalışıyoruz. Bu sayede tarım alanında katma değeri yüksek ürünlerle üretim yapabilir ve köyden kente göçü azaltabiliriz. Ayrıca yine bu alanda yaptığımız çalışmalarda bizimle işbirliği yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze, Ziraat Mühendisleri Odamıza ve Veteriner Hekimler Odamıza da teşekkür ediyorum. ” dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesilmesi ile açılan Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’nde bugüne kadar 300’den fazla yerel tohum toplandığı belirtildi. Açılışın ardından protokol üyeleri; bereketli olması için Yerel Tohum Merkezi’nin çatısına buğday attı. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.