23 Eylül 2024
  • İzmir20°C

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ HESAPLAMALARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı yurt içi üretici fiyat endeksi hesaplamalarını açıkladı. TÜİK’in Yurt İçi Üretim Endeksi (Yİ-ÜFE) hesaplamalarında değişiklik yaptığı belirtildi.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Hesaplamaları Açıklandı

27 Ocak 2017 Cuma 15:34

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı yurt içi üretici fiyat endeksi hesaplamalarını açıkladı. TÜİK’in Yurt İçi Üretim Endeksi (Yİ-ÜFE)  hesaplamalarında değişiklik yaptığı belirtildi.

TÜİK'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:  "Belirli bir referans  dönemde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu  olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat  değişimlerini ölçen bir fiyat endeksi olan Yİ-ÜFE, 2005 yılında yayımlanmaya  başladı. Üretici fiyat endeksi 2014 yılından  itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi olarak yayımlanmaktadır. Uluslararası norm ve standartlara uygun olarak zincirleme endeks  yöntemi ile hesaplanan Yİ-ÜFE’de endeks sepetini oluşturan faaliyete  dayalı ürün grupları (CPA), endeks ağırlıkları, fiyat derlenen firmalar her yıl güncellenmekte ve güncellemeler kurum web sayfasından paylaşılmaktadır”

Yİ-ÜFE ENDEKS KAPSAMINA 44 ÜRÜN EKLENDİ
Yİ-ÜFE’de kullanılan kısım ve bölüm düzeyindeki ağırlıklar ulusal hesaplar sisteminden, ürün grubu ve firma detayındaki ağırlıklar ise sanayi üretim anketinden derlenen veri setinden hesaplanıyor. 2017 
yılı için kısım ve bölüm düzeyindeki ağırlıkların hesaplanmasında yeni ulusal hesaplar sistemi kullanıldı. 
Yİ-ÜFE’de firmalardan yurt içinde üretimi yapılan ve endeks kapsamına dahil olan ürünlerin, KDV, ÖTV vb. dolaylı vergiler hariç satış fiyatları her ayın 5, 15 ve 25 inci günü için derleniyor. 

Bazı ürünlerde ise ayın tamamını kapsayacak şekilde ağırlıklı ortalama fiyatlar takip ediliyor.  2017 yılında Yİ-ÜFE endeks kapsamına bir tanesi madencilik ve taş ocakçılığı sektöründen, diğerleri imalat sanayi sektöründen olmak üzere toplam 44 ürün eklendi.” / EGE BASIN GRUBU // İkbal Erkan-Besmira Bylykbashi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.