03 Aralık 2024
  • İzmir13°C

YENİ WHATSAPP GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ VE VERİ GİZLİLİĞİ

Son günlerde tartışma konusu olan sohbet uygulamalarının veri gizliliği yönetimi ve WhatsApp’tan Telegram’a yoğun kullanıcı geçişini Radyo Trafik’te yayınlanan ve trafik hariç her şeyin konuşulduğu, İnce Ayar programında Siber Güvenlik Uzmanı Tamer Şahin

Yeni Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi ve Veri Gizliliği

17 Ocak 2021 Pazar 11:44

Yeni Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi ve Veri Gizliliği

Son günlerde tartışma konusu olan sohbet uygulamalarının veri gizliliği yönetimi ve WhatsApp’tan Telegram’a yoğun kullanıcı geçişini Radyo Trafik’te yayınlanan ve trafik hariç her şeyin konuşulduğu, İnce Ayar programında Siber Güvenlik Uzmanı Tamer Şahin yorumladı. 

Son günlerde ülke gündemini meşgul eden konuların başında mesajlaşma, sesli ve görüntülü konuşma gibi hizmetleri ücretsiz sağlayan ve bugün hemen herkesin akıllı telefonunda yüklü olan WhatsApp uygulamasının değişen gizlilik sözleşmesi geliyor. Bir Facebook kuruluşu olan WhatsApp’in ülkemizde zorunlu tuttuğu, kabul edilmemesi halinde programın kullanılamayacağını duyurduğu yeni gizlilik sözleşmesi veri güvenliği konusunu tartışmaya açtı. WhatsApp uygulamasının bu son hamlesi ile birlikte başta Telegram olmak üzere benzer mesajlaşma, konuşma uygulamalarına ise adeta bir “akın” gerçekleşti. 

Radyo Trafik’te yayınlanan “Özay Şendir ile İnce Ayar” programında da yenilenen WhatsApp gizlilik sözleşmesi ve yarattığı veri güvenliği “endişesi” gündeme geldi. Konuyla ilgili yayına katılan Stratejik Siber Güvenlik Çözümleri sunan TerraMedusa Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Şahin açıklamalarda bulundu. 

Yeni Gizlilik Sözleşmesi Ne Getiriyor? 
TerraMedusa Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Şahin telefonumuza yüklediğimiz birçok uygulamanın da bizden veri talep ettiğini ama bunlar arasında para kazananların öne çıktığını söyledi. 
Facebook ve Google gibi firmaların verilerden para kazandığını aktaran Şahin, yeni WhatsApp gizlilik sözleşmesinin detaylarını şöyle anlatıyor: “Aslında bakmamız gereken konu şu; günlük mesajlaşma uygulamalarından çok fazla veri paylaşıyoruz. Ve bu mesajlaşma uygulamaları artık evrimleşmeye başladı, iş dünyasına girmeye başladı. WhatsApp bunun hazırlığını yapıyor. Son açıklamasında diyor ki: ‘Siz arkadaşlarınızla, ailenizle eskisi gibi yazışmaya devam edebilirsiniz, ancak iş için kullanılan hesaplarda şifrelemeyi düşürüyorum ve veri paylaşımını arttırıyorum. Çünkü ücretsiz hizmet veriyorum, karşılığında hizmet veriyorum.’ demek istiyor.” 

“Facebook Messenger Trojan Gibi” 
Şimdiye kadar birçok kişisel verimizi paylaştığımızı hatırlatan Şahin bugünden sonra kurumun bu verileri ne kadar işleyeceğini bilmememizin sorun olacağını söylerken Facebook’u bu konuda “sabıkalı” bir kurum olarak tanımlıyor. 

Son gizlilik sözleşmesi ile Facebook’un ticari verilerin tamamından yararlanabileceğini aktaran Şahin; “Özellikle Facebook Messenger kullanıyorsanız zaten telefonunuzdaki tüm video, fotoğraf ve kişi listeniz tamamen açık, yani trojan* gibi bir şey bu.” diye de ekliyor. 

Alternatif Olarak Gösterilen Telegram Ne Kadar Güvenli? 
WhatsApp’in son gizlilik sözleşmesinin ardından ülkemizde birçok kullanıcı bu duruma tepki göstermiş ve benzer bir uygulama olan Telegram kullanmaya başlayacağını duyurmuştu. Nitekim son günlerde Telegram’ın kayıtlarına göre milyonlarca yeni kullanıcı ile birlikte Telegram’ın aktif kullanıcı sayısı 500 milyona ulaşmıştı. Peki, WhatsApp’in verilerini korumayacağından endişe ederek Telegram’a geçen kullanıcıları neler bekliyor. 

Telegram, WhatsApp’tan daha mı güvenli?
TerraMedusa Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Şahin bu konuda şu yorumu yapıyor: “Şimdi farklı projeler var. Bazıları kapalı kaynak kod olarak oluşturuluyor ve bu projelerdeki veriler tamamen o şirkete ait. Ancak bazıları açık kaynak kod kullanıyor ve isteyen herkes bu kodlara ulaşabiliyor. Telegram öne çıktı, çok fazla özelliği var. Grup özelliğiyle 100 bin kişiye çıkabiliyorsunuz. Tabii ki bunların hepsinin bir bedeli var ve kapalı kaynak kodlu. Yani sunucuda ne çalışıyor hiçbir bilgimiz yok.” 

“Güvenlik Açısından En Dengeli Uygulama Signal” 
Sözlerinin devamında güvenli iletişim kurmak isteyenlerin Telegram uygulamasından uzak durması gerektiğini aktaran Tamer Şahin uygulamanın uçtan uca şifreleme yapmadığını ve güvenlik açısından en dengeli uygulamanın signal olduğunu söylüyor. 

“Telegramda, kullanıcıdan kullanıcıya şifreleme yok ve bu WhatsApp’tan daha kötü bir durum. Yani Whatsapp; ‘Ben konuşmaları okuyamıyorum.’ diyor. Ancak Telegram’da konuşmalar okunabiliyor. Bu nedenle Signal kullanılabilir. Signal kullanılabilirlik ve güvenlik açısından en dengeli uygulama.”  
* Truva atı olarak da bilinen Trojan, bilgisayar yazılımı bağlamında zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlıdırlar. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.