21 Kasım 2024
  • İzmir19°C

YENİ SİSTEMDE SINAV NOTU TEK ÖLÇÜT OLMAKTAN ÇIKIYOR

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir söyleşide ders saatlerinin azalmasına

Yeni Sistemde Sınav Notu Tek Ölçüt Olmaktan Çıkıyor

29 Ocak 2019 Salı 16:11

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir söyleşide ders saatlerinin azalmasına yönelik yaptığı açıklama tüm Türkiye’nin dikkatini bir kez daha bu konuya çekti. 

Eğitim ve Öğrenmeyi Öğrenme Uzmanı Adil Maviş, yapılan açıklamalar üzerine çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Maviş, sınavlarda notların çok iyi olmasının öğrenci başarısındaki baş kriter olmaktan çıkartılacağını, notlar değil merak ve yeteneklerin geliştirilmesi üzerinde durulacağını ifade etti. 

OKUL SAATLERİNDE AZALMA OLMAYACAK

Zorunlu ders saatlerinin düşürülmesinin okul saatlerinde de bir azalma meydana getirmeyeceğini dile getiren Adil Maviş, “Orta öğretimde ders saatleri azalmayacak zorunlu ders saatleri azalacak. Bu durumda Bir öğrenci haftada on saat Türkçe dersi alıyorsa bunun 5 saati zorunlu olacak kalan 5 saati Türkçe kapsamında öğrencinin kendini geliştirmesini hedefleyen ve gönüllü katılabileceği diksiyon, güzel konuşma, hızlı okuma, tiyatro vb. konularda etkinlik sınıfları oluşturulacak. Tüm okullarda tasarım ve beceri atölyeleri kurulacak” dedi. Eğitim Uzmanı Maviş, yeni sistemin üniversite sınavlarına hazırlığı nasıl etkileyeceğine de değinerek şunları söyledi, “Günümüzün dijital ortamında öğrenme kaynakları öğretmen endeksli olmaktan çıkıp öğrenci endeksli olmaya başlamıştır. Yani her öğrencinin kendi öğrenme stilleri çerçevesinde ihtiyaç duyduğu bilgiye (görsel, işitsel, dokunsal) kaynaklardan çok daha verimli ve hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir” 

ZORUNLU DERS SAATLERİ YERİNE NE GELECEK?

Ders kavramının zihinde yarattığı negatif etkilerin yıkılacağını söyleyen Adil Maviş, öğrenmenin eğlenceli taraflarının öne çıkacağının altını çizdi. Maviş, “eğlenceli ve hayat okulunun ihtiyaç duyduğu becerilerle entegreli bir şekilde yeniden programlanması sağlanacak. Örneğin karakter eğitimi, değerler eğitim, kişisel gelişim eğitimleri zorunlu derslerden daha önemsiz değil. Hâlbuki günümüz eğitim sisteminde çocuğun bu eğitimlere vakit ayırmayı zaman kaybı bile görüyor. ‘Sınavda bize kimse hayat amaçlarımızı sormayacak ve bunu düşünmeye çok da vaktim yok’ diyebiliyor. Bu sebeple hayatın bu tarafları öğrenci tarafından kaçırılabiliyor” diye konuştu. 

ÖĞRENCİ BAŞARILI OLDUĞU ALANLARA YÖNLENDİRİLECEK

Bireysel farklılıklar ve yeteneklerin ne kadar erken yaşta keşfedilirse öğrencinin hayata o kadar bilinçli hazırlanacağının üzerinde duran Eğitim Uzmanı Adil Maviş, sözlerine şöyle devam etti, “Son sınıfa gelip sınava girecek öğrenci "önce puanlarım çıksın sonra elimdekilerle neler yapabilirim" hem kafası karışık, hem de ne istediğini bilmeden giriyor. Bu yola çıktıktan sonra "önce benzinime ve hava koşullarına bakayım sonra nereye gideceğimi düşünürüm" gibi bir durum. Şu anda Üniversite eğitimine başlamış olanların neredeyse %70'i istedikleri bir bölümü okumuyor daha çok açıkta kalmamak ve "üniversitede okuyorum" durumunun ikincil faydalarından yararlanmak için kayıt yaptırdıkları bölüme devam ediyorlar. Artık gencin tanıması ve yeteneklerine en uygun eğitim hayatını belirleyebilmesi için rehberlik çok önem kazanıyor. Formal eğitimli rehber öğretmenlerin yanı sıra bütün eğitimciler rehberlik ve koçluk becerileriyle geliştirilmesi hedefleniyor. Milli eğitim müdürlüklerine bağlı çalışan RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) Yeniden yapılandırılacak ve bu değişimin entegrasyonunda aktif rol alacak”

YENİ SİSTEM TAKVİYE KURSLARINA SON VERECEK

Yeni eğitim sisteminde, dershaneciliğin uzantısı olan kursların kapatılması ailelerin ve çocukların yetersizlik psikolojisi altında kaygıyla hareket etmelerinin önüne geçileceğini dile getiren Adil Maviş, öğrencilerin daha fazla öğrenme isteklerini okullarda karşılayabileceklerini belirtti. Maviş, “Öğrenci ihtiyaçları çerçevesinde daha fazla öğrenme ve pratik yapma ihtiyacını yine okulda, halk eğitim merkezlerinde kendi istekleri doğrultusunda karşılayabilecek. Artık dershane hocası ile okul hocası arasındaki öğrenciyi yetiştirme anlayışındaki farklılıklarda kaldırılıyor. Yani "okuldaki öğretmen çocuğu okul sınavlarına hazırlıyor ama Üniversite sınavlarına hazırlamıyor" anlayışı da bu vesileyle tarihe karıştırılmış olacak. Devlet okulların yetersiz eğitim verdiği ve bunu kurslarla telafi edilmesi gerektiği algısı tamamen bitirilecek” diye konuşarak sistemin getireceği olanakları değerlendirdi.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.