24 Kasım 2024
  • İzmir6°C

TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİF KENTİ ALİAĞA

Türkiye’nin sanayideki lokomotif kentlerinden biri olan Aliağa’nın İlçe oluşunun üzerinden 39 yıl geçti.

Türkiye’nin Lokomotif Kenti Aliağa

20 Ocak 2021 Çarşamba 16:20

Türkiye’nin Lokomotif Kenti Aliağa

Ege’nin Yükselen Yıldızı Aliağa 39 Yıl Önce İlçe Oldu

Türkiye’nin sanayideki lokomotif kentlerinden biri olan Aliağa’nın İlçe oluşunun üzerinden 39 yıl geçti.

Tarihi 8500 yıl öncesine kadar dayanan Aliağa, 21 Ocak 1982 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2585 sayılı Kanun ile İlçe statüsüne kavuştu. Aliağa Çiftliğinden bir balıkçı kasabasına ve süreç içerisinde Türkiye’nin en önemli ekonomi üslerinden biri haline gelen Aliağa, her geçen gün büyüyen dinamik yapısıyla Türkiye’nin gözde kentlerinden biri olmaya devam ediyor.

1937 yılında Menemen’e bağlı bir bucak olan Aliağa’da 1 Mart 1952 yılında Belediye kuruldu. Kayıtlarda Aliağa Çiftliği olarak görünen beldenin adı da Aliağa olarak değiştirildi. 21 Ocak 1982 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2585 sayılı Kanun ile İlçe statüsüne kavuştu. 1961 Anayasası ile birlikte Türkiye’de 5 yıllık Kalkınma Planları uygulamaya başlayınca Aliağa, sanayinin konumlandırılacağı bir yer olarak belirlendi.

Aliağa Hızla Yükseliyor
17 Ağustos 1967’de dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan TÜPRAŞ Rafinerisi Aliağa’nın da kaderini değiştirdi. Ardından LPG depolama tesisleri, gemi söküm tesisleri, PETKİM, ALOSBİ gibi Türkiye’nin önemli ve büyük sanayi kuruluşları kuruldu. Son 50 yılda artan ekonomik yatırımlarla birlikte Aliağa, çok yakın bir süre zarfında Türkiye’nin dört bir yanından önemli ölçüde nüfusu da kendine çekti. Yerli ve yabancı yatırımcıların boy gösterdiği Aliağa da Türkiye’nin tek bir merkezde gerçekleştirilen en büyük yatırımı olan Azerbaycan Petrol Şirketi STAR Rafinerisi de son yıllarda Aliağa özelinde Türkiye ekonomisine sunulan en önemli katkılardan bir oldu. Günümüzde Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarına, dev sanayi üretim tesislerine, enerji yatırımlarıyla Türkiye’nin büyük enerji üretim tesislerine ve önemli liman işletmelerine ev sahipliği yapan Aliağa, sahil kasabası olarak bilinen yakın geçmişinden, Türkiye’nin ekonomi alanında söz sahibi olan bir cazibe merkezi haline geldi. Türkiye’nin en değerli üretim tesislerinin yer aldığı Aliağa, ekonomik anlamda hızlı yükselişini devam ettirerek, Türkiye’nin en değerli kentlerinden biri olma unvanını korumaya devam ediyor.

Aliağa’da 2025’ te Nüfusun 160 Bin Olması Bekleniyor
1935 yılında 8 bin 805 kişinin kayıtlı olduğu Aliağa’da 2019 yılı sonunda nüfus 96 Bin 974 ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzen Planı raporuna göre 2025 yılına kadar Aliağa nüfusunun 160 bine ulaşması bekleniyor. Aliağa’da hayata geçirilen yeni yatırımlar ile birlikte Aliağa Belediyesi’nin çağdaş bir kent anlayışıyla hayata geçirdiği projeler, Aliağa’da ekonomi merkezli kent yaşamını pozitif anlamda etkiliyor ve kentte yaşayan vatandaşların kaliteli yaşam sürmesine katkılar sunuyor.

Aliağa Sosyal Dokusu İle’de Ön Planda
Türkiye’nin ekonomi kenti olarak bilinen Aliağa’da tarihi, doğal, gastronomik ve kültürel zenginlikleri de son yıllarda büyük ilgi görüyor. Aliağa; denizi, mavi bayraklı Ağapark Plajı, Tarihi Güzelhisar köyü, Kyme, Myrina, Aigai gibi Antik Kentleri, Uçansu Şelalesi, doğa yürüyüşü ve bisiklet rotaları, tarihi antik yolu, kervan yolu rotalarıyla, yöresel ürünleri ve enfes tatlarıyla turizm alanında da ilgi görmeye devam ediyor. // EGE BASIN GRUBU

egenin_yukselen_yildizi_39_yil_once_ilce_oldu_20012021-(6).jpgegenin_yukselen_yildizi_39_yil_once_ilce_oldu_20012021-(1).jpgegenin_yukselen_yildizi_39_yil_once_ilce_oldu_20012021-(3).jpgegenin_yukselen_yildizi_39_yil_once_ilce_oldu_20012021-(5).jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.