TÜRKİYE İLE MÜZAKERELER HEMEN AÇILMALI
7. İstanbul Finans Zirvesi’nin 2. Gününde açılış konuşmasını yapan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ryszard Czarnecki, Türkiye’nin AB için vazgeçilemez bir ortak olduğunu belirterek müzakerelerin derhal başlaması gerektiğini söyledi.
07 Eylül 2016 Çarşamba 18:17
7. İstanbul Finans Zirvesi’nin 2. Gününde açılış konuşmasını yapan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ryszard Czarnecki, Türkiye’nin AB için vazgeçilemez bir ortak olduğunu belirterek müzakerelerin derhal başlaması gerektiğini söyledi. Zirvede bir araya gelen üç siyasal parti temsilcisi de Türkiye’nin zorlu günleri birlik ve beraberliği sayesinde aştığını; bundan sonraki süreçte de bu birliğin tüm risklere karşı direnci arttıracağını ve yeni bir başarı hikayesi yazması gerektiğini dile getirdiler.
IFS’16 7. İstanbul Finans Zirvesi’nin ikinci gününün açılış konuşmasını yapan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ryszard Czarnecki dünyada yaşanan değişime uygun güçlü bir değişime ihtiyaç duyulduğunu belirterek AB-Türkiye ilişkilerinin AB açısından önemli olduğunu ve Türkiye ile müzakerelerin derhal başlaması gerektiğini belirtti.
Dünyanın önemli bir değişimden geçtiğini belirten Czarnecki, son 20 yıllık dönemde Avrupa’nın küresel rolünün azaldığını, ancak ülkelerin rollerinin artmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “ABD Başkanı bir izolasyona gidemez. Dünya haritasına baktığımız zaman Asya’nın rolünün arttığını görüyoruz. Çin ve Hindistan’ın öneminin artacağını biliyoruz. Asya’nın önemi hiç azalmadı hep arttı. Latin Amerika’daki kalkınmanın da arttığını görüyoruz. Bu nedenle Türkiye ile müzakerelerin hemen açılması gerektiğini savunuyorum. AB içinde Türkiye’nin üyeliğinin Almanya’yı geride bırakacağı için tereddütü olanlar var. Ancak bu süreç güç dengesinde Avrupa-Atlantik lobisinin güçlenmesini sağlayacaktır.”
Türkiye’nin siyaset, ekonomi ve finans anlamında büyük ilerleme kaydettiğini belirten Czarnecki, 2016’nın ilk çeyreğinde GSYH’sını Avro bölgesine göre 3 kat fazla arttırdığına dikkat çekti. AB içinde bazı çevrelerin ekonomik ve sosyal farklılıkları eleştirmesine dikkat çeken Czarnecki, Polonya’nın da Türkiye gibi bu ülkelerden biri olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “AB çok büyük bir meydan okuma ile karşı karşıya ve güçlüklerle dolu bir dönemden geçiyor. Yaşanan büyük mülteci krizi boyunca hem Türkiye hem de diğer komşularımızla son derece güçlü bir işbirliğine ihtiyacımız var. Burada sadece ideolojik bir diyalogdan söz etmiyorum. Biz anlatan, öğreten, yargılayan konumunda olamayız. Daha etkin bir diyaloğa ihtiyacımız var. Bir kırılma, dönüm noktasındayız. Çok büyük bir kaos yaşamamak için sadece AB içindeki değil tüm paydaşlarımızla etkin bir diyalog ve ciddi bir anlaşmaya ihtiyacımız var.”
Brexit’in AB için çok kötü bir süreç olduğunu belirten Czarnecki, İngiliz meclisine ve hükümetine saygı duyduklarını ve Brexit’in gerçekleşemeyeceğini düşündüklerini söyledi. Tüm milletlerin birbirine ihtiyacı olduğunun altını çizen Czarnecki, AP’nun İngiltere’ye hızlı bir çıkış için baskıda bulunmayacağını; uzun ve hassasiyetle yönetilecek süreç ile birkaç yıl sonra İngiltere’nin kararının değişebileceğini ve İngiltere’nin AB’de kalabileceğini dile getirdi.
SİYASETÇİLER RİSKLERE KARŞI DUYARLI
Eski Başbakan Yardımcısı ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda TBMM’den milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Faik Öztrak ve Erhan Usta Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgedeki gelişmeleri tartıştı. Farklı siyasi partilerden olmalarına rağmen Türkiye’nin 15 Temmuz sürecindeki birlik ve beraberlik tablosunu sürdüren siyasetçiler; belirli konulardaki fikir farklılıklarına rağmen Türkiye’yi bekleyen risklere karşı en önemli direnci birlik ve beraberlik tablosunun sağlayacağını vurguladılar.
MHP Milletvekili Erhan Usta, Türkiye’nin 2011 yılından bu yana gündeminde olan ekonomideki yapısal reformları hükümetin bir türlü yaşama geçirememesinin, bölgesel riskler nedeniyle daha fazla önem kazandığını belirtti. Türkiye’nin tasarrufları arttırması gerektiğini ancak kredi kartı taksitlendirmesindeki sınırlandırılmanın kaldırılmasıyla tüketimi canlandırmasının birbiri ile çeliştiğine dikkat çekti.
CHP Milletvekili Faik Öztrak da kitlelerin talepleriyle başlayan Arap baharında gelinen noktanın beklentilerin dışında olduğunu ve bu gün Türkiye’yi en çok etkileyen Suriye krizi ile güncellendiğini belirtti. Bu sıkıntıların hem Türkiye hem de Avrupa’daki istikrarı olumsuz etkilediğini belirten Öztrak bölgedeki istikrarın sağlanmasının dünya için çok önemli olduğunu anlattı. Türkiye’den 4.5 saatlik bir uçuş ile 1,5 milyarlık bir nüfusun taleplerine ulaşmasının mümkün olduğunu belirten Öztrak, Türkiye’nin yeni bir hikaye yazması gerektiğini vurguladı. Öztrak bunun için 15 Temmuz sonrasındaki birlik ve beraberlik uzlaşmasının sürdürülebilir hale getirilmesini ve yönetim krizinin aşılarak olağanüstü dönemden olağan döneme geçilmesi gerektiğini belirtti. Öztrak, hukuk devletinin güçlendirilmesinin ve demokrasinin daha katılımcı hale getirilmesinin de yatırımlardan pay alması için önemli olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin 2000’li yıllardan bu yana bir başarı hikayesi yazdığını söyleyen AK Parti milletvekili Ziya Altunyaldız, küresel sistemde sorun olduğunu, yanı sıra 2008’den bu yana süren ekonomik krizin aşılamadığını ve ülkelerin başta terör olmak üzere istikrarsızlıklarla mücadele ettiğini anlattı. Darbe girişimi sonrasında gösterilen birlik ve beraberlik ruhunun, Türk milletinin neleri başarabileceğinin göstergesi olduğunu söyleyen Altunyaldız, Türkiye’nin beklenen yeni başarı hikayesini birlik ve beraberlik içinde yazmaya başladığını söyledi.
KÜRESEL OYUNCULAR ZİRVEDEYDİ…
İstanbul Finans Zirvesi Genel Koordinatörü Ömer Faruk Ünal, bu sene zirveye 26 farklı ülkeden 46 konuşmacının ve 800 katılımcının iştirak ettiğini ve Türkiye’nin küresel fırsatları değerlendirmesi için sağlıklı bir platform oluşturulduğunu söyledi.
Küresel oyuncuların jeopolitik riskleri tartıştığı zirvenin ilk gününde LBV Varlık Yönetimi Baş ekonomisti ve Başkanı; MRL Corporation CEO’su Cornelia Meyer ile Royal Dutch eski başkan ve eski CEO’su Sir Mark Moody Stuart özel bir oturumda küresel ekonominin içinde bulunduğu durumda finansın önemine değindiler. Krizlerin çözümlere, çözümlerin de finansmana ihtiyacı olduğunu belirten Meyer, küresel anlamda oluşan finans ihtiyacının doğal olarak bir haksız rekabet yaratacağını belirtti.
Zirvenin Bankacılar ve CEO’lar oturumunda Açıl Sezen’in konuğu olarak Denizbank CEO’su Hakan Ateş, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Başkanı İhsan Uğur Delikanlı, GAMA Güç sistemleri Genel Müdürü Özgür U. Eroğlu, Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Özdil, Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Dr. Fahrettin Yahşi görüşlerini dile getirdiler.
HSBC Genel Müdür Yardımcısı Hulusi Horozoğlu’nun moderatörlüğünde Yatırım Bankacılığı ve Sermaye Piyasaları ele alındığı oturumda, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray, Hazine Müsteşar Yardımcısı Hayrettin Demircan, Turkish Yatırım Genel Müdürü Dr. Berra Doğaner, Kirchhoff ConsultCEO’su Klaus Kirchhoff, Khazanah Yatırımlar Direktörü Zafer Sönmez söz aldılar.
LBV Varlık Yönetimi Başkanı ve MRL Corporation CEO’su Cornelia Meyer’in Jeopolitik Riskler oturumunun açılış konuşmasını yaptı. BGC Partners Türkiye Direktörü Shezad Abedi’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda Goldman Sachs Finansman Direktörü Fatih Aydın, İş Yatırım Sorumlu Müdürü Şant Manukyan, Nexus Operation CEO’su Gintare Narkeviciute, Turkey Macrowiew Consulting Genel Müdürü Serkan Özcan, JCR Eurasia Rating İş Geliştirme Direktörü Nesrin Şirvan yer aldılar. Hazine Müsteşarı Osman Çelik’İn moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda Amstar Global Partners Kıdemli Başkan Yardımcısı Zafer Baysal, Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Turan Erol, Avrupa Yatırım Bankası Bölüm Başkanı Dr. Hakan Lucius, Haliç Leasing Genel Müdürü Gökçen Karaca Şahin ve AB Uyum Komisyonu Sözcüsü ve Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu söz aldılar. // EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.