29 Kasım 2024
  • İzmir11°C

TANIDA, EBUS FARKI

Klasik bronkoskobun yapamadığını yapan EBUS hem tanıda yüzde 94-98 başarı sağlıyor, hem de hastayı neşterden kurtarıyor.

Tanıda, EBUS Farkı

12 Aralık 2016 Pazartesi 16:32

Klasik bronkoskobun yapamadığını yapan EBUS hem tanıda yüzde 94-98 başarı sağlıyor, hem de hastayı neşterden kurtarıyor.

Tıp teknolojisindeki gelişmeler artık pek çok hastalığın cerrahiye ihtiyaç duymadan tanı ve tedavisini sağlarken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Atasever, EBUS (endobronşiyel ultrasonografi) cihazının da bu gruba girdiğini söyledi. Uzm. Dr. Atasever, “EBUS, özellikle kanser hastalarında lenf bezlerinde kanser hücresi olup olmadığını bize ameliyatsız  gösteren, yüzde 94-98 oranında teşhis ve  evrelendirme yapmamızı sağlayan bir cihaz. Hasta tanı için ameliyat masasına yatmaktan kurtuluyor” dedi.
İzmir’de sadece üç merkezde bulunan ve özel eğitim almış, iki elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki uzman tarafından kullanılan EBUS cihazının önemi ve özellikleri hakkında İzmir Kent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Atasever bilgi verdi. EBUS’un solunum yolları, akciğer dokusu, solunum yoluna komşu bulunan lenf bezlerini ve mediasteni (akciğerlerin arkasında kalan bölüm) görüntülemek için, ultrasonografi kullanılarak yapılan bir bronkoskopi işlemi olduğunu belirten Uzm. Dr. Atasever şunları söyledi:

ULAŞILAMAYAN YERLERE ULAŞILABİLİYOR
“EBUS işlemi sırasında hem görüntüleme hem de lenf bezlerinden biyopsi alma işlemi yapabiliyoruz. Bu cihaz sayesinde hava yollarına komşu olan lenf bezlerinin çoğunu görüyoruz. Bu lenf bezlerinden biyopsi alabiliyor, akciğer kanserinin doğru evrelenmesini sağlıyoruz. Doğru evreleme, erken tanı, doğru tedavi planlaması yapmamızı sağlıyor. EBUS ile işlem yaparken Kent Hastanesi olarak farkımız işlem sırasında patoloji uzmanın da bulunması. Patolog materyalin yeterli olup olmadığına karar veriyor. Eskiden bu işlem cerrahi olarak (mediastinoskopi) yapılıyordu, üstelik mataryel patoloji için yetersiz çıkarsa hasta bir kez daha ameliyat masasına yatmak zorunda kalabiliyordu. Bu cihaz sayesinde pek çok hasta genel anestezi altında yapılan bu  işlemden, gereksiz operasyonlardan kurtuluyor. EBUS, akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, lenfoma ile diğer organların kanser metastazlarının tanı ve ve evrelenmesinde kullanılan müthiş bir cihaz. “

YÜZDE 94-98 BAŞARI
Öte yandan Uzm. Dr. Atasever, EBUS ile tanıda başarının yüzde 94-98 oranlarına ulaştığını da kaydetti. Atasever, EBUS’un göğüs hastalıkları uzmanlarının yanı sıra göğüs cerrahları, hematolog, onkolog ve romatologlar için önemli bir kılavuz cihaz olduğunu söyledi. / EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.