22 Kasım 2024
  • İzmir16°C

SINAV STRESİ, ÇOCUKLARI SANATTAN UZAKLAŞTIRIYOR

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte, öğrencilerin okul telaşı da başladı. Temel derslere ağırlık verilen eğitim sisteminde gerek sınav telaşı gerekse not ortalaması düşüncesi ile sanat dersleri yeteri kadar ilgi görmüyor

Sınav Stresi, Çocukları Sanattan Uzaklaştırıyor

22 Eylül 2016 Perşembe 14:37

SINAV STRESİ, ÇOCUKLARI SANATTAN UZAKLAŞTIRIYOR

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte, öğrencilerin okul telaşı da başladı.  Temel derslere ağırlık verilen eğitim sisteminde gerek sınav telaşı gerekse not ortalaması düşüncesi ile sanat dersleri yeteri kadar ilgi görmüyor. Ressam Serkan Varol, sanatsal yeteneğin küçük yaşlarda keşfedilmesi gerektiğini ve evebeynlerin olduğu kadar eğitimcilerin de bu konuyu ciddiye alması gerektiğinin altını çizdi.

Günümüz evebeynleri, çocuklarını iyi yetiştirme ve topluma kazandırma konusunda çok daha bilinçli. Öyle ki, evebeynlerin zihinleri 7 gün 24 saat boyunca, “Çocuğum için iyi olan ne?”, “Onun için uygun yaşam koşullarını nasıl sağlayabilirim?”, “Çocuğumun hayattan beklentileri ne?”, “Çocuğumu yetenek ve ilgilerine göre nasıl yönlendirebilirim?” gibi sorularla meşgul. Çocukların farklı karakter ve ilgileri olduğunu savunan Ressam Serkan Varol, mevcut eğitim düzeni içerisinde sanata yatkınlığı olan çocukların keşfedilmesi ve bu yeteneğin üzerine gidilmesi gerektiğini vurguluyor.

Serkan Varol, “Türkiye’de sanatsal alanda yaşanan kangren durum, bireylerin özel yeteneklerinin geri plana atılarak standart eğitim sistemine tabi tutulmasından kaynaklanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders müfredatına dahil edilen resim, müzik gibi önemli dersler, yeteneğin keşfi ve geliştirilmesi noktasında eksik kalıyor. TEOG, YGS, LYS telaşının yanı sıra not ortalaması ile ilgili kaygılar, öğrencileri sanattan uzaklaştırıyor. Oysaki sanat, hayal gücü, analiz yetenekleri ve el becerileri gibi bir çok konuda bireysel gelişime katkı sağlıyor. Bu noktada gerek devlet yetkililerinin gerekse de eğitimciler ve evebeynlerin hassas davranması elzemdir. Bu ülke, dünyaca ünlü sanatçılar yetiştirme potansiyeline çoktan ulaştı. Yapılması gereken, sanat alanının en az matematik, fizik, tarih alanları gibi önemsenmesi” dedi.

“ARAŞTIRMALAR, SANATLA UĞRAŞANLARIN DAHA BAŞARILI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Serkan Varol, “Resim sanatı ve resim dersi temeli sağlam atılırsa, öğrencilerin diğer dersleri algılaması ve öğrenmesi de kolaylaşacaktır. Araştırmalara göre; müzik, resim, drama, heykel, çizim gibi yaratıcı ifade biçimlerinden herhangi birinde çalışmalar yapan öğrencilerin, uygulanan testler ve sınavlarda daha yüksek puanlar elde ettiğini ortaya koymuştur”  diye konuştu./Ege Basın Grubu

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.