25 Kasım 2024
  • İzmir10°C

SAĞLIKLI ADAPTASYON İÇİN DİNLE VE GÖZLEM YAP

Yeni işe başlayanların aşırı hevesli göründüklerine değinen ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, “Yeni işyerindeki ilk bir ay boyunca mümkün olduğunca çok dinlemek, gözlem yapmak, sadece istenileni yerine getirmek çok önemli” dedi.

Sağlıklı Adaptasyon İçin Dinle Ve Gözlem Yap

27 Ekim 2016 Perşembe 14:31

Yeni işe başlayanların aşırı hevesli göründüklerine değinen ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, “Yeni işyerindeki ilk bir ay boyunca mümkün olduğunca çok dinlemek, gözlem yapmak, sadece istenileni yerine getirmek çok önemli” dedi.

İş aramak endişe verici, korku ve kaygıların üst safhada yaşandığı bir süreç. Ancak iş bulmakla kaygılar bitmiyor. Yeni bir işe başlamak, özellikle yeni işteki ilk gün de kaygı ve endişenin yüksek olduğu anlar yaşatıyor. Yeni bir iş, yeni bir kurum kültürü, yeni iş arkadaşları, yeni bir yönetici; yeni zorluklar ve yeni fırsatlar anlamına geliyor. Yeni işe başlayanların adaptasyonu için hem çalışanlara hem yöneticilere büyük rol düşüyor. İnsanı yeni bir ortamda en çok iş koşulları ve ilişkilerdeki bilgisizliğin endişeye sevk ettiğini anlatan, ID Coaching Koç Eğitmeni ve Profesyonel Koç Hatice Yıldıran, “Çalışacağımız şirketin İK departmanı muhakkak yeni başlayanlar için ilk hafta içerisinde bir oryantasyon programı hazırlamıştır. Bu süreci mümkün olduğunca dikkatli ve verimli geçirir isek endişelerimizin çoğundan kısa sürede kurtulmak mümkün” dedi. 

İLK ADIM GÖZLEMLEMEK OLMALI
Yeni işe başlayan kişilerin bilgilendirme sürecini avantaja dönüştürerek, kendilerini bekleyen belirsizlikten kaynaklanan kaygı ve stresle baş edebileceğini anlatan Hatice Yıldıran, “Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken başlıca konu yeni çalışanın merakını ve sabırsızlığını kontrol etmesi, mümkün olduğunca sessiz kalarak gözlem yapmasıdır. Yeni işe başlayanlar çoğunlukla aşırı hevesli görünürler. Bu başlangıç evresinde en ufak bir dikkatsizlik kişinin takım ile uyumu sağlamasını engelleyebilir. Yeni işyerindeki ilk bir ay boyunca mümkün olduğunca çok dinlemek, gözlem yapmak, sadece bizden istenileni yerine getirmek çok önemlidir” açıklamasını yaptı. 

KAYGIYI KABULLENİN
Yıldıran, endişelerin giderilmesi için yeni işe başlayan çalışanların kaygıyı kabullenmesi gerektiğinin altını çizerek, kişinin kendisine şu soruları sorması gerektiğini söyledi: Korkum nedir, bu benim iyi hissetmemi ne şekilde etkiliyor, bunun ile ilgili ne yapabilirim? İkinci etapta destek alınması gerektiğini belirten Yıldıran, şöyle devam etti: “Yeni işte enerjinizi yüksek tutarak verimli olmak istiyorsanız beslenme, fiziksel egzersiz ve kişisel aktivitelere önem vermelisiniz. Kendinizi bu konularda da motive etmek, disipline sokmak, iş ve özel yaşantınızı dengelemek için de koçluk hizmetinden faydalanmak oldukça faydalı olacaktır. Yeniçağa ayak uydurabilen birçok kurum bu hizmetleri personeli için sağlamaktadır.” 

KOÇLUK SAĞLIKLI ADAPTASYON SAĞLAR
Adaptasyon sürecinde yöneticilere düşen rollere de değinen Yıldıran, yöneticilerin bu süreçte koçluk yaklaşımını benimsemeleri gerektiğini not düştü. “Değişim hiç kimse için kolay yönetilecek bir durum değil” diyen Yıldıran, koçluk becerilerine sahip yöneticilerin yeni işe başlayan kişi ile ilgili sağlıklı keşif analizi yapabileceğini, kişinin öz değerlerini anlayabileceğini, güçlü ve geliştirilmesi gereken yönleri tahlil edebileceğini, kısa sürede potansiyele erişmek adına strateji planlayabileceğini anlattı. 

HIZLI ADAPTASYON İÇİN 10 ADIM
1- Eski işinden çok bahsetme 
2- Tıkandığın anda soru sormaktan kaçınma
3- Hataları kabul et
4- Bol bol soru sor ve not al
5- Yeni iş ortamının gereğine uygun giyin
6- İşveren veya departman yöneticisi ile iletişim halinde ol 
7- Şirket el kitabını çok iyi oku
8- Kurum kültürünü iyi gözlemle
9- Geri bildirim iste
10- Sosyalleş 

//EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.