22 Kasım 2024
  • İzmir19°C

PİLATES’İN FAYDALARI

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu “İyi Yaşa” platformunda tavsiyelerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, faydalarına dikkat çektiği ve...

Pilates’in Faydaları

11 Ağustos 2016 Perşembe 16:16

PİLATES’İN FAYDALARI

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu “İyi Yaşa” platformunda tavsiyelerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, faydalarına dikkat çektiği ve fizik tedaviyi tamamlayıcı - destekleyici hareketler bütünü olarak tanımlanan Pilates’in, bir spor değil fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemi olduğunu söylüyor.  

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin yaşam kalitesini yükselten tavsiyeleri paylaşmak için oluşturduğu “İyi Yaşa” platformunda önerilerde bulunan Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, Pilates’in ülkemizde yaklaşık 12 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kanada, Avustralya ve Amerika gibi ülkelerde 1990’lı yıllardan beri birçok fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri tarafından rehabilitasyonun genel ortopedik, geriyatri, kronik ağrı, nörolojik rehabilitasyon ve güçlenme içeren çeşitli alanlarında kullanılmış ve fizik tedaviyi tamamlayıcı - destekleyici hareketler bütünü olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle Pilates, bir spor değil fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemidir.”

Ayça Kaşıkçı sözlerine şöyle devam etti: “Pilates, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından kas ve iskelet sistemindeki oluşabilecek problemleri engellemek için koruyucu olarak uygulanan ve / veya oluşmuş problemleri (bel fıtığı, kronik bel ağrısı, boyun fıtığı, boyun ağrısı, boyun düzleşmesi, skolyoz, kifoz, lordoz vb. gibi) ortadan kaldırmaya yardımcı olarak kullanılan hareketler bütünü olarak görülmektedir. Uygulanan tedavilerin ardından tedavileri destekleyici olarak egzersizlerin sürekli hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Ayrıca Pilates, rehabilitasyon özelliğiyle kullanıldığı gibi yapmış olduğumuz sporlarda da (yüzme, koşu, tenis, golf, futbol, basketbol, voleybol vb. gibi) performansımızı artırmak için vücudumuza esneklik, disiplin, güç ve kontrol vermektedir.

Örneğin; bir yüzücü için vücut dengesi, hizası ve duruş bozukluğu çok büyük bir önem taşımaktadır. Pilates egzersizleri, kemiğe en yakın kasların ve derin karın kaslarının bulunduğu iç iskeleti güçlendirmeye yoğunlaşır.  Aynı zamanda Pilates, yüzücüler için  en temel kaslardan biri olan karın kaslarını güçlendirerek; kürek kemiğini, omuzları, leğen kemiğini ve omuriliğini dengede tutarak boyun kaslarının gereğinden fazla çalışmamasına yardımcı olur.

Aynı şekilde profesyonel ya da amatör bir koşucu için duruş ve basış çok büyük bir önem taşımaktadır. Sağlıklı bir duruş güçlü iskelet sistemine dayanır. Pilates; gövde, sırt, omuz ve leğen kemiği kaslarını destekleyerek ve gerginleştirerek iskeleti güçlendirir. Vücut asimetrilikleri, zayıf vücut mekanizmalarından dolayı gelişir. Duruş bozukluğu olan vücutlarda bazı kaslar gereğinden fazla; bazıları ise gereğinden az çalışır (Koşucularda genelde olan bir özellik). Bu dengesizlik de sırt - bel ağrılarından eklem iltihaplanmalarına, arteriyo ayak problemleri gibi birçok rahatsızlığa sebep olabilir.

• Kasları aynı oranda geliştirir

• Omurgayı uzatır ve hizaya getirir

• Diyaframı genişletir

• Dengeyi, esnemeyi ve gerginliği arttırır

• Kalçalardaki ve omuzlardaki hareket açıklığını arttırır

• Nefes alışverişine odaklanarak konsantrasyonu arttırır

• Daha düzgün bir koşuş sağlar

Pilates, vücudumuzun hem zihinsel hem bedensel olarak dengede kalmasını sağlayarak, bizi ayakta tutan omurgamızın doğru pozisyonda duruş alışkanlığı kazanmasına ve tüm vücudu esneterek omurların gerginliğinin azalmasına ve kuvvetlenmesine; böylelikle de ağrılarımızdan kurtulmaya yardımcı olur.”
/ EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.