08 Ekim 2024
  • İzmir27°C

PAMUK ÜRETİMİNDE HEDEF YÜZDE 100 ‘İYİ PAMUK’

Dünya çapında ‘iyi pamuk’ standardını belirleyen ve denetleyen bir girişim olan Betten Cotton İnitiative (BCI), Dünya Pamuk Günü’nde pamuk sektörünün temsilcilerini Söke’de bir araya getirdi.

Pamuk Üretiminde Hedef Yüzde 100 ‘İyi Pamuk’

08 Ekim 2024 Salı 10:33

Dünya pamuk üretiminde ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, ‘iyi pamuk’  üretiminde de söz sahibi olmak istiyor. Halen üretiminin yüzde 10’unu iyi pamuktan karşılayan Türkiye, uzun vadede üretiminin tamamını sürdürülebilir tarımla gerçekleştirmeyi hedefliyor.  Dünya çapında ‘iyi pamuk’ standardını belirleyen ve denetleyen bir girişim olan Betten Cotton İnitiative (BCI), Dünya Pamuk Günü’nde pamuk sektörünün temsilcilerini Söke’de bir araya getirdi.

Çiftçiler ve sektör temsilcilerinin katıldığı iki günlük saha gezisi sırasında, Türkiye'de iyi pamuk standardında üretim, çırçırlama, pamuk tedarik zinciri faaliyetleri, sahada uzmanlar tarafından uygulamalı olarak anlatıldı.   Söktaş Tekstil ve Cengiz Akgün Tarım sponsorluğunda, Agrita Tarım ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Better Cotton Türkiye Kıdemli Koordinatörü Şeyma Karaçay, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği Başkanı Muzaffer Turgut Kayhan, İTKİB Genel Sekreteri Mustafa Bektaş, Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel,  Tarım Bakanlığı yetkilileri, uluslararası markaların temsilcileri ile pamuk sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

Kayhan: “İyi pamuk üretmek zorundayız”

Etkinlikte konuşan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Turgut Kayhan, Türkiye’nin dünyada önemli bir tekstil ve hazır giyim ihracatçısı olduğunu belirterek, bunun sürdürülmesi için iyi pamuk standartlarında üretimin 

arttırılması gerektiğini söyledi. Ülkemizin bu dönüşümü sağlamak zorunda olduğunu, aksi halde uluslararası pazarda tercih edilmeyen bir ülke olacağının altını çizen Kayhan şu bilgileri verdi:  “Türkiye’de iyi tarım uygulamaları kapsamında üretilen bütün pamukların iyi pamuk (BC) standartlarında olması için çalışıyoruz. Pamuk arazilerinde daralma var. Su ve iklim krizi bizi bekliyor. Karbon vergisi gündemde. Bu nedenle sürdürülebilir tarım uygulamaları kaçınılmaz. Ülkemizde bu konuda eğitim ve finansal açıdan eksiklikler var. Tekstil sektöründe, pamuk üretiminden tüketiciye varana kadar izlenebilirlik çok önemli. Biz Söke’deki tesislerimizde bunu yaptık. IPUD olarak da Tarım Bakanlığı ile işbirliği yaparak hayata geçireceğimiz eş değerlik projemizle markalara danışmanlık hizmeti vererek tüm pamuk üreticilerinin bu standartlarda üretim yapması için çalışacağız.”

Söke pamuğuna AB’den ilk coğrafi işaret

Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel ise Söke pamuğunun Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret belgesi aldığına dikkat çekerek, ayrıca İzmir ve Aydın Ticaret Borsaları ile birlikte 18 bin 500 tonluk saklama kapasiteli lisanslı pamuk deposu kurduklarını söyledi. Türk Patent Enstitüsü’nden de Söke pamuğunun tescillendiğini belirten Sağel, “Az çepelli, sarılık değeri düşük, parlak ve uzun lifli yapısı ile öne çıkan Söke pamuğundan elde edilen iplikler hem ince hem de dayanıklı olup, kaliteli tekstil ürünlerinin üretiminde tercih ediliyor” dedi.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.