23 Kasım 2024
  • İzmir19°C

KENE KABUSUNA ISS’TEN GARANTİLİ ÇÖZÜM

Nisan ve ekim ayları arasında aktif olan keneler, yaz aylarının da kabusu. Genelde yeşil alanlarda yuva yapan kenelere evlerdeki kapı ve pencere kenarları ile süpürgeliklerde de rastlanabiliyor.

Kene Kabusuna ISS’ten Garantili Çözüm

05 Ağustos 2016 Cuma 09:37

KENE KABUSUNA ISS’TEN GARANTILI ÇÖZÜM

Nisan ve ekim ayları arasında aktif olan keneler, yaz aylarının da kabusu. Genelde yeşil alanlarda yuva yapan kenelere evlerdeki kapı ve pencere kenarları ile süpürgeliklerde de rastlanabiliyor. ISS’in sunduğu çözümler ise kene mevsimini gönül rahatlığıyla geçirmenizi sağlıyor.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi dahil birçok hastalığın kaynağı olan kenelerin en yoğun olduğu dönem başladı. Köpeklerde ve diğer hayvanlarda, evlerin kapı pencere kenarlarında ve süpürgeliklerde, ayrıca piknik alanlarında yoğun olarak yaşayan keneler, öldürücü birçok rahatsızlığa yol açıyor.

Keneler argasidae ve ixodidae olmak üzere iki grup halinde varlığını sürdürüyor. Ornithodorus, argas ve otobius ilk gruba ait keneler olurken, ixodes, hylomma, amblyomma, haemaphysalis, dermacentor, boophilus ve rhipicephaulus ise ikinci gruba ait türler.

Korunma yöntemleri çoğu zaman değişse de vücuda yapışan kenelerin kesinlikle öldürülmemesi ve hemen en yakın aile sağlık merkezine veya doktora başvurulması gerekiyor. Aksi halde virüs bulaşıcı hale gelebiliyor. En iyi yol ise vücuda yapışan keneyi doktorun çıkarması.

İlave korunma yöntemleri, hayvan barınaklarının tamir ettirilerek badana yaptırılması, doktora danışarak “repellant  “ olarak bilinen böcek kaçırtıcıların cilde uygulanması, hasta olan kişilerin kullandığı malzemelerin dezenfekte edilmesi, hayvan, insan kanı ve vücut sıvıları ile temastan kaçınılması, temas edilecekse önlük, gözlük, eldiven gibi materyaller kullanılması olarak ifade ediliyor.

Kenelere evlerde rastlandığı takdirde mutlaka derinlemesine bir ilaçlama yapılması öneriliyor.

HASTALIK BELIRTILERI NELER?

Kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, hayvanlarda daha çok görülse de insanlarda da salgın şeklinde seyredebiliyor. Ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, aşırı duyarlılık, kollarda, bacaklarda ve sırtta ağrı, iştahsızlık, kimi zaman kusma, ishal ve vajinal kanama hastalığın belirtileri olarak sıralanıyor. Ölüm vakalarının daha çok ikinci haftada görüldüğü hastalıkta bu oran yüzde 30’ları bulabiliyor.

Spesifik bir tedavisi bulunmayan KKKA, üniversite hastanelerinin seroloji ve enfeksiyon bölümlerinde yapılan testlerle anlaşılıyor. Tanı konduktan sonra tam kan değişimi ile antiviral ilaçlar öneriliyor.

ISS ILAÇLAMA TEKNIKLERIYLE GÜVENDESINIZ

ISS’in sunduğu ilaçlama hizmetleriyle de kenelerden korunmak mümkün. ISS’inkenelere yönelik uzman personelleri tarafından gerçekleştirilen kimyasal vedoğal kontrol yöntemleri bulunmaktadır. Bu hizmetlerin detaylarıysa şöyle sıralanıyor;

KIMYASAL OLMAYAN YÖNTEMLER

Haşere kontrolünde ilk adım kimyasal olmayan uygulama teknikleri ile başlar. Kimyasal olmayan haşere kontrolü daha kalıcıdır, daha az maliyetlidir veherhangi bir pestisit kullanmadan yapılmaktadır.

Keneler daha çok bakımsız, yeşil alanlarda bulunurlar. Bu tür alanların ıslah edilmesi, uzun çalı diye bilinen otların kesilmesi ve yığınların kaldırılaraktemizlenmesi kenelerin habitat olarak kullandıkları bu tür bölgeleri ortadan kaldırır.
Binaların yakın çevresindeki sokak köpeklerine dikkat edilmelidir. Gerekiyorsa köpeklerin o alandan uzaklaştırılması sağlanmalıdır.
Bakımsız kırsal alanlar veya piknik alanlarında dolaşırken pantolon paçalarınızı çorabın içine yerleştirilebilir, çünkü keneler pantolon paçalarından içeri girer ve tırmanarak kan emmeye başlar. Bu sırada kenenin vücutta dolaştığıhissedilmez.

KIMYASAL YÖNTEMLER

Kenelerin yoğunlukla aktif oldukları mart-ekim ayları arasında yaşam alanı olarakbaşlıca tercih ettikleri bakımsız çalı tarzı yeşil alanlarınzeminine ani etkili formülasyondaki kimyasallar ile ilaçlamayapılır. Sokakta yaşayan köpeklerin veya büyükbaş hayvanların üzerinde bulunan keneler bu tür alanlara düşerek yuvalanmaktadırlar ve toprağa yumurtalarını bırakırlar.
Evcil köpeklerin düzenli olarak veteriner tarafından kontrol edilmesi ve ilaçlanması gerekmektedir.
Bina dış çevresindeki yarık çatlak duvar içleri keneler için yuva alanı oluşturmaktadır. Bu alanların kalıcı etkiye sahip insektisitler ile ilaçlama yapılması gerekmektedir.
Eğer bina dışında kene aktivitesi görülüyor ise aynı şekilde ev içine de yine duvarlarda bulunan yarık ve çatlak içleri ile süpürgelik gibi kenelerin yuvalanabileceği alanlara kalıcı etkiye sahip insektisit ile ilaçlama yapılması gerekmektedir.
Ahır ve haralar yaz aylarında düzenli periyotlar halinde ilaçlanmalı ve burada bulunan hayvanlar kontrol edilmeli, gerekiyorsa veteriner kontrolünde ilaçlanmalıdır.

/ EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.