23 Kasım 2024
  • İzmir19°C

BOYOZ VE LOKMANIN COĞRAFİ TESCİLİNDE SON AŞAMAYA GELİNDİ

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir lokması, boyozu ve şambalisine coğrafi tescil işareti alınması için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, “Başvurularımız Resmi Gazete’de yayınlandı, yakında süreç tamamlana

Boyoz ve Lokmanın Coğrafi Tescilinde Son Aşamaya Gelindi

17 Eylül 2016 Cumartesi 14:06

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir lokması, boyozu ve şambalisine coğrafi tescil işareti alınması için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, “Başvurularımız Resmi Gazete’de yayınlandı, yakında süreç tamamlanacak ve kentimizin hem mutfak hem de kültür hazinesi olan bu değerleri korunmaya alınmış olacak” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 8 bin yıllık tarihi olan İzmir’in kültür mirasının sofraları da zenginleştirdiğini belirterek, “İzmir, gerek tarımsal alanların zenginliği, gerek iklim çeşitliliği nedeniyle yöresel ve geleneksel tarzda üretilen gıda ve tarım ürünleri açısından oldukça zengin bir kenttir” dedi. Pek çok gıda ürününün İzmir’le birlikte anıldığına dikkat çeken Demirtaş, bunların başında İzmir Tulum Peyniri, Şambali, Boyoz, Lokma ve Kumrunun geldiğini söyledi. Demirtaş, “Hatta öyle ki İzmir deyince pek çok kişinin aklına ilk önce bunlar geliyor. Oda olarak kentimizin bu çok önemli lezzetlerine coğrafi tescil işareti almak için 2010 yılında çalışmalara başladık. Amacımız, kentimizde üretilen ve İzmir ile özdeşleşmiş bu ürünlerin kaliteli ve standartları bozulmayan üretimini sağlamak.  Dünyanın pek çok bölgesi ile özdeş ürünler bu şekilde korunur. Ayrıca coğrafi tescil işareti alınması bu ürünlerimizin tanıtımına ve katma değer yaratılmasına da katkıda bulunacak” dedi.

İŞİN USTALARI İLE ÇALIŞILDI

Coğrafi işaret alınabilmesi için ürünle ilgili olarak; kullanım biçimi, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri, üretim yeri, coğrafi işaretin türü mahreç işareti ise üretim alanında gerçekleşmesi zorunlu bulunan özellikler, ürünün metodu ve denetleme konularının yer alacağı teknik çalışma ve analizler gerektiğini belirten, Demirtaş, bunun için Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri ile ortaklaşa projeler yürüttüklerini söyledi. İzmir lokması, şambalisi ve boyozunun üretim metodunu belirlerken, bu işte usta isimlerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Demirtaş şöyle konuştu:

“Çok detaylı çalışmalar yaptık.  Analizlerle, şambali için boyut, şekil, içerik, sertlik, şurup miktarı, süt kullanılıp kullanılmadığı, şuruptaki şeker miktarı, pişirme işlemlerinin etkinliğini belirleyen renk değerleri ve kabuk miktarı gibi özellikleri saptadık. Şerbet kullanımı İzmir şambalisinin ayırt edici bir özelliği.

İzmir lokması için de benzer çalışmalarda bulunduk. İzmir lokması için önemli nitelikler olduğu düşünülen boyut, sertlik, renk, yağ ve şurup içeriği, gözenek yapısını içeren teknik çalışma gerçekleştirdik. İzmir lokması ortası delikli yuvarlak şekli itibariyle Türkiye’nin farklı şehirlerinde üretilen lokma ürününden ayrılıyor.

İzmir’le özdeşleşen bir diğer değerimiz, İzmirlilerin kahvaltılarının vazgeçilmezi olan İzmir boyozunun da  üretim reçetesini hazırladık. İzmir Boyozu, tarih boyunca çok sayıda kültürün etkileşim halinde olduğu kentimizde Osmanlı Döneminden beri üretilen ve günümüze ulaşan bir hamur işi. 500 yıllık uzun bir geçmişi bulunuyor.

Türk Patent Enstitüsü, coğrafi işaret başvurularımızı titizlikle inceledi. Türk Patent Enstitüsü’nün başvurularımızı uygun bulmasının ardından, İzmir Şambalisi 21 Haziran 2016 tarihinde, İzmir Boyozu 3 Temmuz 2016 tarihinde, İzmir Lokması ise 13 Ağustos 2016 tarihinde coğrafi işaret başvuru ilanlarımız Resmi Gazete’de yayınlandı. İzmir Tulum Peyniri ve İzmir Kumrusu için çalışmalarımız ise devam ediyor.

Prosedürlerin tamamlanmasının ardından en kısa süre içerisinde coğrafi işaret tescillerimizi alacağız. Coğrafi işaret belgemizi alınca, ilgilenen üyelerimize ürünlerin formüllerini vereceğiz. Buna uygun olarak üretim yapan üyelerimiz, İzmir Lokması, İzmir Şambalisi ve İzmir Boyozu ifadesiyle özel logoları kullanabilecek. Tescillenmesiyle birlikte kentimizle özdeşleşen bu ürünlerimiz ulusal boyuttaki marka gücü artarken, uluslararası markalar haline de gelecek.”

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir.

Coğrafi işaret alınabilmesi için ürünle ilgili olarak; kullanım biçimi, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri, üretim yeri, coğrafi işaretin türü mahreç işareti ise üretim alanında gerçekleşmesi zorunlu bulunan özellikler, ürünün metodu ve denetleme konularının yer alacağı teknik çalışma ve analizler gerekiyor.

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.