AYÇİÇEĞİ VE YONCALARDA Kİ AĞIR METAL TEHLİKESİ
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisinde “Farklı Bünyeli Topraklarda Yetiştirilen Ayçiçeği ve Yonca Bitkilerinin Ağır Metal Absorpsiyonları” konulu bir araştırma yayımlandı.
14 Kasım 2016 Pazartesi 12:40
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisinde “Farklı Bünyeli Topraklarda Yetiştirilen Ayçiçeği ve Yonca Bitkilerinin Ağır Metal Absorpsiyonları” konulu bir araştırma yayımlandı.
Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Dr. Bihter Çolak Esetlili tarafından yapıldı.
Dr. Esetlili, araştırmada ayçiçeği ve yonca bitkilerinin bünyesinde barındırdığı ağır metal tehlikesini gözler önüne serdi.
Yayımlanan makalede toprağın tarım dışı amaçlarla kullanımına değinildi. Dr. Esetlili, “Toprağın tarım dışı amaçlarla kullanımı ağır metal, organik kirletici gibi etmenlerle kirlenmesi ve erozyon ile kayıplara uğraması sonucunda verimliliği kaybolmaktadır. Toprağın kirlenmesi ise yaşayan tüm canlı organizmaları etkilemekte ve besin zincirinin son halkası olan insanoğlunu da ciddi anlamda tehdit etmektedir” dedi.
Ege Üniversitesi Ziraat fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü serasında gerçekleştirilen saksı denemesi 4 tekrarlı olarak kuruldu. Deneme toplam 48 saksıdan oluştu, 2 farklı toprak türüne (Kumlu Killi Tın, Killi) 3 farklı ağır metal (Pb, Cr, Cd) uygulandı. Gerçekleştirilen deney sonucunda killi bünyeli topraklarda kumlu killi tın toprağa göre daha yüksek oranda ağır metal birikimi oluştu. Ayçiçeği ve yonca bitkileri ağır metal alımı açısından karşılaştırıldığında, yoncanın daha fazla ağır metal alabildiği saptandı. Besin zincirine kolay giren yoncanın akümülatör özelliği ile ağır metalleri farklı organlarında biriktirerek toprakların ağır metallerce kirlenmesini önlediği görüldü. Bünyesin de ağır metal barındıran topraklarda ki yoncaların besin zincirine dahil edilirken dikkat edilmesi önerildi.(HY-VK/OK) / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.