26 Kasım 2024
  • İzmir6°C

ALİAĞA SGM’DEN YAPILANDIRMA SEMİNERİ

Aliağa Sosyal Güvenlik Merkezi, ‘SGK Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması’ konusunda bilgilendirme semineri düzenledi.

Aliağa SGM’den Yapılandırma Semineri

08 Eylül 2016 Perşembe 18:12

Aliağa Sosyal Güvenlik Merkezi, ‘SGK Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması’ konusunda bilgilendirme semineri düzenledi. 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Ender Özer Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere; Mali Müşavirler, Muhtarlar, İşverenler, Esnaflar ve SGK’ya borç yükümlülüğü bulunan vatandaşlar katıldı.

Aliağa Sosyal Güvenlik Merkezi Şefi Emir Yılmaz’ın barkovizyon eşliğinde yaptığı sunumda; Borçlarını yapılandıranlara sağlanan avantajlar, silinecek borçlar, FER’i borçlarda indirim, yapılandırma kapsamı dışında kalan alacaklar, Genel Sağlık Sigortalılarına sağlanan haklar ve yapılandırmada ödeme seçenekleri gibi birçok konu anlatıldı.

Yapılandırmanın 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacakları ile bunların gecikme cezalarını kapsadığını belirten Yılmaz, bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran işverenin icra, iflas işlemlerinden kurtularak teşviklerden yararlanabileceğini söyledi. 

Gecikme cezalarının affedileceğini ve bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkının borç asılına eklenerek tahsil edileceğinin belirtildiği seminerde katılımcılara şu bilgiler verildi:

Yapılandırma kapsamında, idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si silinecek. Yani 100 lira idari para cezası,  40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödeyecek.  

TAKSİTLENDİRME İMKANI 
Yapılandırma kapsamında, SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak. SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler.  Böylece;  6 taksit  (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay),  18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek.

KAPANMIŞ İŞYERLERİNİN 50 LİRAYI AŞMAYAN ALACAKLARI SİLİNECEK
Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirasını aşmayanlar silinecek.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARI DA YAPILANDIRMA KAPSAMINDA  
Yapılandırma Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsayacak. 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların,  gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek.

GSS BORÇLARI İÇİN SON BAŞVURU 2 OCAK 2017 
Gelir testi yaptırmamış olanlar 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat edebilecekler.  Belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primleri ödenme imkanına kavuşmuş olunacak. Borçları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayan genel sağlık sigortalılar, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.

BORÇLARINI YAPILANDIRAN İŞVEREN NELERDEN YARARLANACAK 
Kanun kapsamında borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işveren;  bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacak,  teşviklerden yararlanabilecek. Ayrıca daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecek.

YAPILANDIRMA HANGİ DURUMLARDA KAYBEDİLECEK? 
Kanun kapsamında SGK borcu olanlar, yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödememesi, taksitlendirme süresi içerisinde cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma haklarını kaybedecekler.

BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 
Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurabilecekler. Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler ise ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabilecekler.

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK
Yapılandırma kapsamında işverenler; prim borçları için e sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işverenin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine; 4/b Bağ-Kur sigortalıları ise her hangi bir sosyal güvenlik merkezine elden ya da posta yoluyla başvuruda bulunabilirler. / EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.