AKILLI AYAKKABILAR GELİYOR
40. Shoexpo kapsamında ilk kez düzenlenen “Moda Sohbetleri”ne, ayakkabı sektörünün önde gelen tasarımcıları Sertaç Delibaş, Duygu Ergör, Pınar Arkun ve akademisyen Öznur Enes konuşmacı olarak katıldı.
25 Ekim 2016 Salı 15:25
40. Shoexpo kapsamında ilk kez düzenlenen “Moda Sohbetleri”ne, ayakkabı sektörünün önde gelen tasarımcıları Sertaç Delibaş, Duygu Ergör, Pınar Arkun ve akademisyen Öznur Enes konuşmacı olarak katıldı.
Moda sohbetlerinin ilk gününde ayakkabı tasarımcısı Pınar Arkun ve Dokuz Eylül Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Öznur Enes yer aldı. Ayakkabı trendlerinin konuşulduğu ve 2017 yılında 41. Shoexpo kapsamındaki düzenlenecek Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması’nın önemine değinildiği etkinlik, ziyaretçiler tarafından ilgiyle dinlendi. Etkinliğin ikinci gününde ise ayakkabı sektörünün önemli tasarımcılarından Sertaç Delibaş ve Duygu Ergör deneyimlerini ziyaretçilerle paylaştı.
Teknoloji Gelişiyor, Ayakkabılar Değişiyor
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ayakkabıların da değişime uğradığını söyleyen Öznur Enes; “Teknolojik gelişmeler ve insanların çevre bilincinin oluşmasına paralel olarak artık kendini yenileyebilen ayakkabılara doğru bir kayış söz konusu. Büyük ayakkabı markaları bu konuda öncü durumda, bu markalar geri dönüştürülebilir malzemelerden ayakkabı üretiyorlar. Doğaya karşı olan duyarlılık ayakkabılarda gerçek deri kullanımından uzaklaşılmasına ve suni derinin yaygın olarak kullanılmasına yol açtı. Şimdi de suni deriyi akıllı malzemeye çevirme gibi bir malzeme tipi var” diye konuştu.
Adımsayar ve kalp ritmi ölçen ayakkabılara dikkat çeken Enes, “Kıyafetler bizi taşımıyorlar, biz onları taşıyoruz ama ayakkabılar bizi taşıyor. Bu nedenle ayakkabı yapımında kullanılan malzemeler çok önemli. Spor ayakkabılar tasarlanırken özellikle kullanılan malzemeler üzerinde yoğun bir arge çalışması yapılıyor” dedi.
Her Şey Ufacık Bir Farklılıkla Başlar
Ayakkabı tasarımcısı Pınar Arkun ise Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması’nın bu yılki konsepti “Transform” hakkında konuştu. Arkun, Transform’un spesifik ve kapalı bir tema olmasının doğru bir seçim olduğuna değinerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Değişim, dönüşüm ve hız çağındayız. Zamanın koşullarına ayak uyduruyoruz, tasarımlarımız da bu yönde gelişiyor ve değişiyor. 24 saatimizi ne kadar tasarlarsak tasarlayalım yine de gün içerisinde bir şeyler değişiyor. Yanımızda da ayakkabı ya da kıyafet yedekleriyle dolaşmıyoruz. Bu nedenle Transform teması kapsamında ortaya çıkacak ayakkabılar bu tarz sorunları çözebilecek nitelikte olmalı. Yarışmaya katılmayı düşünen tasarımcılara tavsiyem basit düşünmeleri. Her şey ufacık bir farklılıkla başlar… Birinci kural kolay giyilip çıkarılabilir bir tasarım olması, rahatlık çok önemli. İkici kural da işlevsel olması gerekiyor.”
Sektör Deneyimlerini Paylaştılar
Moda sohbetlerinin ikinci gün konukları tasarımcı Sertaç Delibaş ve Duygu Ergör, hayat deneyimlerini paylaşarak bu deneyimler üzerinden söyleşiye katılanlara tavsiyelerde bulundu.
Kendi ayakkabı markasıyla yoluna devam eden Sertaç Delibaş bu işe çıraklıktan başlayan tasarımcılardan. Türkiye’de online ayakkabı satışına ilk başlayan isimlerden olan Delibaş, 10 yıldır internet üzerinden satışlarına devam ediyor.
İstanbul Moda Akademisi’nde ayakkabı tasarımcıları yetiştiren ve kendi ayakkabı markasını yaratan Duygu Ergör şöyle konuştu: “Ayakkabı sektöründe deneyim en önemli faktördür. Gençlere tavsiyem eğer bir marka yaratmak istiyorsanız kesinlikle üretimin içinde işçi olarak çalışmalı ve çıraklıktan yetişmeye başlayarak ayakkabının her alanına hakim olmalısınız.”
2017 Kombinleri SHOEXPO’da
Ziyaretçilerine ayakkabı ve çanta sektörüne dair geniş bir ürün yelpazesi sunan fuar, bu yıl yenilikleriyle de dikkat çekti. Fuar kapsamında ilk kez oluşturulan “Trendcode SHOEXPO Area”da, 2017 modasının en güzel kombinleri, özel tasarım ayakkabılarla sergilendi. Her gün değişen kıyafet kombinlerinin altlarına en uygun ayakkabılar konularak fuar sokaklarına renk katıldı. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.