ADİL KULLANIM KOTASI KALKAR MI?
Son günlerde Türkiye’de kaldırılması tartışılan Adil Kullanım Kotası (AKK)’nın kendisi başlı başına bir sorun olarak görülüyor.
01 Şubat 2017 Çarşamba 11:52
Son günlerde Türkiye’de kaldırılması tartışılan Adil Kullanım Kotası (AKK)’nın kendisi başlı başına bir sorun olarak görülüyor. Kaldırılması ise başka sorunları da beraberinde getireceği düşünülüyor. Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Ağ ve Sistem Güvenliği Uzmanı Vedat Fetah, Adil Kullanım Kotası (AKK) kavramının çıkış noktasını, Türkiye’ye internet veren Uydunet’in binalarda internet hizmeti veren kutu kapasitesinin ev kullanıcıları tarafından aşılarak yaşanan sorunların büyümesi olarak açıkladı. Bu doğrultuda bir çok kullanıcının interneti verimli kullanması adına kısıtlama getirilmesiyle adil bir kullanımın amaçlandığının altını çizdi.
“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE KALKMASI DAHA MÜMKÜN”
Türkiye’nin kendi ürettiği değil, dışarıdan aldığı bir teknoloji olduğunu ve kapasitesinin kısıtlı olduğunu ifade eden Fetah, “Gelişmiş ülkelerde Adil Kulanım Kotasının kalkması daha mümkündür. Çünkü kendilerine internet hız teknolojilerini geliştirmektedir. Örneğin, facebook ve google gibi süper bilgisayarla çalışan firmaların yüksek internet teknolojilerini üretip kullanmaktadırlar” dedi.
Fetah, “Türkiye’de Adil Kullanım Kotasının kalkması neredeyse mümkün değildir. Çünkü internet sağlayıcıları arka planda ciddi sorunlarla yüzleşecektir. Ya size vadettikleri hızı veremeyecekler ya da Adil Kullanım Kotası kalkınca fiyatlar çok yüksek noktalara çıkacaktır” diyerek aslında Adil Kullanım Kotasının internet sağlayıcıları için daha yüksek kazanç yolu olduğunu ve bundan dolayı bu sistemden kolay kolay vazgeçmeyeceklerini belirtti. Ayrıca operatörlerin, kullanıcılara sundukları hizmetlerde sadece indirme(download) hızını ön plana çıkarırken, karşıya yükleme (upload) hızından pek bahsedilmediğini bu durumun bir çeşit yanıltmaca olduğunu vurguladı.
AKK NEDİR?
Adil Kullanım Kotası (AKK) veya Adil Kullanım Noktası (AKN) olarak da geçer. İnternet kullanıcılarının şebeke kullanımı sırasında yoğun veri trafiği uygulayarak neden olabileceği teknik problemleri, hasarları ve ağdaki verimliliğin düşmesini önlemek amacıyla planlanan bir uygulama. Telekomünikasyon şirketleri bu uygulamayı genel olarak kullanıcılarının mağdur olmaması, aynı kalitede ve daha sağlıklı hizmet alabilmeleri için devreye alınan bir uygulama olarak tanımlıyor. // EGE BASIN GRUBU // Kemal Onur Yazıcı-Cihangir Kılıç
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.