Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle 2-8 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenlenerek farkındalık yaratılıyor. LÖSEV Vakfı İzmir İrtibat Bürosu Halkla İlişkiler Sorumlusu Burak Korkmaz kan kanseri olarak bilinen “lösemi”nin tehlikeli boyutlara vardığını söyledi.
Hastalığın, insanların bilinçsiz yaşamları nedeniyle günümüzde hızla yaygınlaştığına ve ilerleyen yıllarda daha da artış göstereceğine dikkat çeken Korkmaz, Lösev’in yapmış olduğu çalışmalardan bahsederek insanları sağduyulu olmaya çağırdı.
“KANSER TÜRLERİ ARASINDA EN TEHLİKELİLERİNDEN BİRİSİDİR’’
İnsanların zaman içinde kolay şekilde lösemi hastaları olabileceğini vurgulayan Burak Korkmaz, “ Lösemi, kan kanseri olduğu için vücudumuzda kanın ve damarın ulaştığı her noktaya ulaşabilecek ve çok kısa sürede etkisini gösterebilecek bir kanser. Kanser türleri arasında en tehlikelilerinden birisidir. Ülkemizde genel olarak kanser vakaları çok yoğun olduğu için lösemi vakaları da bu düzeyde oluyor. Yanılmıyorsam son rakamlara göre her yıl 200 bin yeni kanser hastası kaydediliyor. Lösemi ve kanser Türkiye’de ciddi boyutlara ulaştı. Ülkemiz ve dünya genelinde çok fazla görülmekte. Şuan 20 milyon ve üzerinde kanser hastası var. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde de bunun iki katına çıkacağı öngörülüyor. Yani kanser ilerde grip gibi bir hastalık olacak’’ dedi.
LÖSEMİ’Yİ TANIYOR MUYUZ?
Ülkemizde löseminin yeterli düzeyde bilinmediğini ifade eden, Korkmaz, “Türkiye’de kanser ve lösemiyle ilgili çok büyük bir bilinçlilik oluşmuş durumda değil. Vücudunda sivilce çıktığında doktor kansersin der diye doktora gitmek istemiyorlar. Doktor kansersin derse de ben bilmeyim diyen insanlar var. Maalesef Türk insanı genel olarak hastalığı kendine yakıştırmaz. Aynı zamanda tam olarak şundan dolayı oluyor diyebileceğimiz net veriler de yok. Genetik çok önemli bir faktör ama çevre faktörleri de çok önemli. Yani yediğimiz içtiğimizden tutun yaşadığımız strese kadar her şey lösemiyi tetikleyebilir. Maskenin neden takıldığını bilmeyen onlarca insan var. Bir çocuğun maske takmasının nedenini hala çocuğun bize lösemi bulaştırabilecek olduğunu düşünen insanlar var. Maske takılmasının tek nedeni kemoterapiden dolayı çocuğun dirençsiz kalan bağışıklık sistemini koruma amacı içermesi’’ dedi
“BİZİM BEKLEDİĞİMİZ TEK KARŞILIK ÇOCUKLARIN İYİLEŞMESİ’’
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda oldukça yoğun ve aktif olduklarını söyleyen Burak Korkmaz, pek çok yerde seminer düzenleyip insanlara ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, “Şu anda bizi bekleyen 25 kadar seminerimiz var. Bir hafta içerisinde pek çok yere gideceğiz . Bizim bu yürüttüğümüz projenin adı da “Kardeş Okul’’ projesi. İlk ve ortaöğretim okullarında ‘Kardeş okul’, üniversitelerde ise ‘Kampüste Lösev’ projelerini hayata geçiriyoruz. Daha sonra okullarda ilerleyen dönemlerde stantlar da açıyoruz. Bu stantlarda görevlilerimiz bulunuyor. LÖSEV Dükkan dediğimiz bir markamız var. İnsanlara kanserden, lösemiden korunma yöntemlerini anlatıyoruz. Çocuklar iyileştiği zaman biz zaten misyonumuzu yerine getiriyoruz. Başka bir beklentimiz söz konusu değil. Bizim beklentimiz insanların daha bilinçli olması kendilerine daha çok dikkat etmesi ve yaşamın değerli olduğunun farkına varmalarıdır’’ diye konuştu.
GÖNÜLLÜLERİN VARLIĞI ÇOK ÖNEMLİ
Kurumsal olarak çalışmalarında gönüllülere daha fazla ihtiyaç olduğunun altını çizen Halkla İlişkiler Bölümü Görevlisi Gamze Belçin Edirne ise “Evet biz bağışlarla ayakta duran bir kurumuz. Maddi destekler tabiki bizim için çok kıymetli ama aynı zamanda yanımızda bulunan insanların verdiği manevi destek de bizim için çok önemli. Çalışmalarımızın temelinde gönüllülerimizin çabası yatıyor. Az personel ve çok gönüllüyle çalışmalarımızı ilerletiyoruz. Tüm halkımızı LÖSEV’e gönüllü olmaya, yanımızda olmaya ve ofisimize gelip bu konularla ilgili bizden bilgi almaya davet ediyoruz’’ dedi.(UY/HD-OK) /EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.