• BIST 9892.05
  • Altın 2872.825
  • Dolar 34.1488
  • Euro 37.9679
  • İzmir 27 °C

Irak, İzmir’in Organize Sanayi Bölgelerini İnceleyecek

Irak, İzmir’in Organize Sanayi Bölgelerini İnceleyecek
Irak Ankara Büyükelçisi Hisham Al-Alawi, İzmir Ticaret Odası’na gerçekleştirdiği ziyarette, İzmir ile Irak arasındaki ticaret hacmini geliştirmek için ortak projeler oluşturmayı isteklerini söyledi.

Irak Ankara Büyükelçisi Hisham Al-Alawi, İzmir Ticaret Odası’na gerçekleştirdiği ziyarette, İzmir ile Irak arasındaki ticaret hacmini geliştirmek için ortak projeler oluşturmayı isteklerini söyledi. Büyükelçi Al-Alawi Irak'ta kurulacak organize sanayi bölgeleri için İzmir’deki organize bölgeleri inceleyerek tecrübe edinmek üzere gezi planladıklarını açıkladı. 

Irak Ankara Büyükelçisi Hisham Al-Alawi, İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret etti. İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç ile görüşen Al-Alawi, Irak'ta oluşturacakları organize sanayi bölgeleri için İzmir'in tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirtti. 12 -14 Aralık tarihlerinde bir grup işadamı ile İzmir’de bulunan organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeyi gezmek istediklerini aktaran Irak Ankara Büyükelçisi Hisham Al-Alawi, “İzmir’deki serbest bölge ve endüstri bölgelerini görmeleri için yardımcı olabiliriz. Ellerinde 12 anahtar sektör var. Bu sektörlerin çoğu İzmir ile ilgili sektörler. Tarih konusunda uzlaşır uzlaşmaz arkadaşlarımızla konuşup ekstra bilgi gönderebiliriz" dedi.

Al-Alawi hükümetler arası yaşanan gerginlik nedeni ile Gaziantep’de 21 Ekim tarihinde düzenlemek istedikleri iş forumun iptal edilmesinin ardından tekrar İzmir, Gaziantep ve Antalya’yı içeren bir iş forumu ile 2013 yılında iki ülke arasında 13 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmini tekrar yakalayabileceklerini söyledi. Şuanda İzmir'de 30 Iraklı öğrencinin yüksek lisans yaptığını aktaran Al-Alawi, "Bu öğrencilerden de faydalanarak bölge ile Irak arasındaki ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Bazı Iraklı öğrencilerin İzmir’e gelip eğitim almasını da organize edebiliriz" diye konuştu.

İTO Başkan yardımcısı Cüneyt Güleç ise, Al-Alawi'yi Türkiye'de bulunduğu 6 aylık süre içinde ikinci kez ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek,  “Irak petrol sanayi nedeniyle güçlü bir ekonomiye sahip. Gayri safi milli hasıladan yüzde 65 gibi bir payı da sanayi sektörü alıyor. Petrol ve petrol türevi ürünler ihracatının yüzde 80'ini oluşturuyor. Türkiye, Irak'ın ithalatında birinci sırada, yüzde 20 gibi bir paya sahibiz. Türkiye'nin ihracatında da Irak 3. sırada. Türkiye'nin Irak 'la dış ticareti 10 milyar dolar civarında. Şuan da 10 aylık sürede 6 milyar civarında. Tabii ki bu ticari ilişkilerde Türkiye'nin lehine bir durum var. Ancak İzmir’in payı olması gerekenin çok çok aşağısında. Türkiye'nin Irak’a yaptığı toplam ihracatın en fazla yüzde 4'ünü İzmir’den yapıyoruz. Bizim hedefimiz kısa süre içinde bu rakamları yukarı çıkarmak olmalı. Bunun için beraberce yapabileceğimiz iş planını hemen gerçekleştirmemiz gerekiyor. Elimizdeki rakamlardan İzmir'in Irak pazarını iyi tanımadığını düşünüyoruz. Biraz gözden kaçmış gibi. İzmir olarak, Irak'ın istediği ürünleri fazlasıyla karşılayacak potansiyele sahibiz. İzmir'in tarıma dayalı sanayisinin güçlü olması, tekstil, hazır giyim gibi sektörlerde de ileri olması, Irak'ın bu ürünlere olan talebini karşılayacak bir pazara hitap ediyor” diye konuştu. // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.