İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi 2018 - 2019 akademik yılı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla açıldı.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi 2018-2019 akademik yılı açılışı, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başladı. Ana yerleşkede gerçekleştirilen resmi tören ise Rektör Prof.Dr. Saffet Köse’nin ev sahipliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Açılış törenine İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Eski Milletvekilleri Necip Kalkan, Kerem Ali Sürekli, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bedriye Tunçsiper, Çiğli 2.Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Rafet Dalkıran, Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak, Menemen Kaymakamı Mustafa Özkaynak, AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, İzmir il protokolünden üst düzey temsilciler, STK Temsilcileri, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, akademisyenler, idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
“BAŞARILARLA DEVAM EDİYORUZ.”
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, ‘Üniversiteler Şehri İzmir Konsepti’ teması başlığındaki konuşmasında 2010 yılında İzmir’in 4. devlet üniversitesi olarak kurulan, 13 Fakülte ile planlanmış olan İKÇÜ’nün öncelikle “araştırma üniversitesi” olmayı hedeflediğini söyledi.
İKÇÜ’nün gururlandıran başarılara imza attığını kaydeden Rektör Prof.Dr. Saffet Köse, Üniversitemiz devlet üniversitelerinde öğretim elemanına düşen yayın sayısı sıralamasında 2016 yılında 24.'üncü sırada iken 2017 yılında 107 devlet üniversitesi arasında 11.'inci sıraya yükselmiştir. Üniversitemiz 2018-2019 Akademik yılında, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler genel sıralamasında 86 üniversite arasında 3. sırayı alarak büyük bir başarıya daha imza atmıştır. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma çalışmalarına çok önem vermektedir. Üniversitemizin kurulduğu 2010 yılından itibaren yapılan Bilimsel Araştırma Projeleri nin 317’si tamamlanmış olup 215 proje ise devam etmektedir. TÜBİTAK kapsamında tamamlanan 33 proje ile hâlihazırda devam eden 45 projemiz vardır. Üniversitemizde İZKA kapsamında 4 adet proje, Santez kapsamında 3 adet proje, Güney Kore Dgist kapsamında 2 adet proje tamamlanmıştır ve Horizon 2020 1 adet, AB İngiltere 1 adet, NATO SPS 1 adet projemiz devam etmektedir.” dedi.
“ENDÜSTRİNİN YERLİ DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNE KATKI VERECEK YETKİNLİKTEYİZ.”
Yaklaşık 600 firmanın olduğu bir bölgenin (AOSB) merkezindeki bir üniversite olarak çok önemli bir misyon üstlendiklerini kaydeden Prof. Dr. Saffet Köse, “Günümüzde Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 yaklaşımıyla birlikte bölgemizdeki şirketlerin akıllı üretim/yönetim aşamasına geçişte, üniversitemizin merkezi bir rol oynayacağı görülmektedir. Bu noktadan hareketle Üniversitemizin de katkısıyla, İzmir’ de, İzmir Ticaret Odası, üniversiteler ve özel sektör ile bir yerli dijital dönüşüm platformu oluşturulması konusunda fikir birliğine varılmıştır. İzmir’deki ekosistem paydaşları arasında işletmelerin dijitalleşme sürecinde acil ihtiyaçlarının tespit edilmesiyle birlikte üniversitemizde bu alana yönelik Nitelikli iş gücü ve istihdam için eğitim stratejilerinin belirlenmesi konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Büyük Veri (Big Data), Bulut Teknolojileri, Siber Güvenlik, Akıllı Robotlar, Simülasyon gibi teknolojilerin uygulanabilmesi için gerekli olan Yapay Zeka – Akıllı Öğrenen Sistemler, Algılama Sistemleri, Bilgisayarla Görme, Tasarım, İmalat, Enerji, Tedarik ve Değer Zinciri Yönetimi, Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi, Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, endüstrinin yerli dijital dönüşümüne katkı verecek yetkinlikte, akademik uzman alt yapısına sahiptir.” diye konuştu.
“TS13298 BELGESİNİ ALAN İLK KAMU KURULUŞUYUZ.”
Rektör Prof.Dr. Köse, tamamen İKÇÜ imkânlarıyla geliştirilen Üniversite Bilgi Yönetim Sistemini kullanan 5 üniversite olduğunu, 300.000 kullanıcıya başarıyla hizmet verildiğini aktardı. Prof.Dr. Köse, “İçerisinde bulunan Elektronik Belge Yönetim sistemi ile İKÇÜ, 2014 yılında TS13298 belgesini alan ilk kamu kuruluşu olmuştur. Haziran 2018 tarihinde TS13298 standardı kapsamında Elektronik Belge Yönetim sistemimiz yıllık denetimden geçmiş ve yeni belgesini almıştır. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi hazırladığı Ar-Ge Stratejisi ile halen yürütülmekte olan bilimsel araştırmaların odağını daha da arttırarak, mevcut ve gelecek çalışmalara disiplinler arası nitelik kazandırmak için çalışmaktadır” dedi.
'BAKAN KURUM, SIFIR ATIK PROJESİ' HAKKINDA DETAY VERDİ…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise İKÇÜ’nün kuruluşundan bu yana gösterdiği ivmeyi takdirle takip ettiklerini söyledi. Çevre sorunlarına dikkat çekerek başladığı konuşmasında denize atık bırakanlara verilen cezanın 5 kat arttırılacağını açıklayan Bakan Kurum, ücretli hale gelecek olan poşetler için de şunları söyledi: “Atığın miktarımızı artırdığımız sürece istediğimiz kadar düzenli depolama tesisi yapalım, artık atmamayı da öğrenmeliyiz. Sıfır atık projesi önem arz ediyor. Yönetmelik çıkarıyoruz. Kamu ve kuruluşlarında zorunlu hale gelecek. 2017’de başladığımız ve yıllık 2,5 milyon tasarruf sağlanan projede 2023’de yıllık 20 milyar tasarruf sağlanacak. Bunda plastik poşetlerin ücretlendirilmesi de var. Yıllık yaklaşık 35 milyar lira poşet tüketiyoruz. Gittiğimizde markette 3-5 poşet alıyoruz. Kişi başı poşet kullanım miktar 440 adet. 2050’de denize atılan plastiklerin sayısı denizde yaşayan balıkların sayısından fazla olacak diye beklenti var. Denizlerde balık değil plastik yüzecek. Bir plastik poşet 100 yılda doğaya karışıyor. Plastik poşetin bertaraf edilmesi, üretiminden daha zor. Biz bu plastik poşetin kullanımı azaltmak zorundayız. Ocak ayında yürürlüğe girecek düzenlemede 2019 yılında adeti düşüreceğiz ve 2025 yılında 90 adete düşmüş olacak. İnşallah bu kullanımı 40’a düşürerek yüzde 90 tasarruf sağlamayı düşünüyoruz. Yine çöplerimizi atıp şehirlere zarar vermemek için depozito uygulaması getiriyoruz. Bunların da toplanması için depozito uygulaması getireceğiz. Eskiden pazara file ile giderdik, bez çantalarla giderdik. Dolayısıyla böyle poşet kullanma alışkanlığımız yoktu. İnşallah poşete getireceğimiz ücretlendirme ve depozito uygulaması ile atıkların daha az olması için düzenleme yapacağız.”
"ŞEHİRLER KİMLİKLERİNİ KAYBEDİYOR."
Ülkemizin deprem bölgesi olduğunu belirten Bakan Kurum, bugüne kadar yaklaşık 86 bin insanın depremlerde hayatlarını kaybettiğini söyledi. Bakan Kurum, şöyle devam etti:
"Bugün bakıyoruz ki 5,5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor. 2030 yılında bunun 7,5 milyona varması bekleniyor. 2012’de çıkarılan yasa ile yaklaşık 580 bin konutun yenilenmesini gerçekleştirdik. Bu kentsel dönüşümü de şehirlerin mimarisine, kültürüne uygun yapmamız gerekiyor. Ay sonuna kadar bu stratejiyi açıklayıp değer esaslı emsal artışını mümkün olduğunca az yapacak şekilde, mevcut imar planlarında 7-8 katı geçmeyecek, yeni yapılacak alanlar da 4-5 katı geçmeyecek planlama ve dönüşümler yapmak istiyoruz. Bu dönüşümlerde bizim kültürümüzü yansıtacak mimarı projeler de çıkarmamız gerekiyor. Bizim bir tarzımız, kültürümüz, mimari kimliğimiz yok. Şehirler kimliklerini kaybediyor. Hocalarımıza çok iş düşüyor. Mimarimizi yansıtacak, gelecek nesillere Mimar Sinanlar gibi yansıtacağımızı projeler gerekiyor. Kentsel dönüşümle ilgili yapacağımız projeler önem arz ediyor. Stratejik planlama ile artık yeni planlanacak alanlarda bisiklet yolu, yürüyüş yolu bırakma zorunluluğu getiriyoruz. Otoparkla ilgili de düzenleme yaptık. Büyükşehirlerde, şehir merkezlerindeki trafik yoğunluğunu çözmek adına kamu alanlarından, yeşil alanlarda, meydan altı otopark yapabilmenin önünü açtık. Her daireye bir otopark zorunluğu getirdik. Toplu ulaşım alanlarında toplu otopark zorunluluğu getirdik. İnsanlar aracı bırakıp toplu ulaşımla işine alışverişe gidebilecek."
“AÇILMAYAN İZBAN DURAĞININ YOL AÇTIĞI ULAŞIM SORUNLARIMIZ DEVAM EDİYOR.”
Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Hoyladı ise akademik yıl açılışında öğrenciler adına konuşma yaptı. İKÇÜ’ye mensup olmaktan duyduğu paylaştıklarını belirten Hoyladı, öğrenciler olarak Çiğli’de gözlemledikleri sorunları da dile getirdi. Hoyladı, “Hala vahşi depolama yöntemiyle yakınımızda bulunan Harmandalı Çöplüğünün yol açtığı hava kirliliği, her yönüyle müsait olduğu için kararlaştırılan ama açılmayan İZBAN durağının yol açtığı ulaşım sorunlarımız devam etmektedir. Ayrıca kampüsümüzün 7-24 yaşanabilir bir kampüs haline dönüşmesi için ihtiyaç duyulan imkânlar ve sosyal donatıları da belirtmek isteriz.” dedi.
Törende, Klasik Kemençe Cenap Başoğul, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarından; Neyde Kaşif Demiröz, Viyolonselde Seher Erkan ve Kanunda Doktor Öğretim Üyesi Halil Altınköprü, Bendirde İKÇÜ Turizm Fakültesi Rekreasyon Bölümünden Doktor Öğretim Üyesi Serkan Çelik, Tanburda Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümünden Araştırma Görevlisi Cem Çırak, Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Yalçın Öztüfekçi’nin sunduğu müzik dinletisi beğeniyle takip edildi.
Akademik yılı açılışı, akademik biniş giydirme töreni ve başarılı öğrencilere hediye takdimi ile son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.