• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İzmir 16 °C

Hayvancılıkta Kurtuluş Formülü

Hayvancılıkta  Kurtuluş Formülü
Tarım ve haycancılık sektörünün buluştuğu Uşak’ta, hastalıkla mücadelede yeni yol haritası çizildi

HAYVANCILIKTA  KURTULUŞ FORMÜLÜ TEDAVİ DEĞİL KORUYUCU HEKİMLİK

Tarım ve haycancılık sektörünün buluştuğu Uşak’ta, hastalıkla mücadelede yeni yol haritası çizildi. Uşak Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Uğur,  “Hasta olan hayvanı tedavi etme dönemi bitti.   Artık hayvanları hasta etmeme dönemi başladı.  Yani tedavi hekimliği dönemi yerini koruyucu hekimliğe bıraktı” dedi.
 
GL Platform tarafından Uşak’ta düzenlenen 2. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı’nda  uzmanlar sektördeki yenilikleri paylaştı. Uşak Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Uğur, tedavi edici hekimlikten uzaklaşarak koruyucu hekimliği geliştirmek istediklerini belirterek, “Çünkü kullanılan antibiyotikler kimyasal ve biyolojik ajanların hepsi ette ve sütte kalıntıya neden oluyor. Eğer üretici ette-sütte kalıntıya dikkat etmezse bu kalıntı insana geçiyor. Hastalıklar besin yoluyla hayvandan insana geçtiği için hayvanların koruyucu aşıları mutlaka yapılması lazım. Yani asıl amaç koruyucu hekimlik. Ülkemizdeki hayvancılığın kurtuluşu da buradan geçiyor. Hasta olduktan sonra tedavi etmeye uğraşmayalım. Hasta etmemeye çalışalım” diye konuştu.

BİR DANA BİN İNSAN KURTARIR

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı çok sakıncalı olduğunu belirten Uğur şöyle devam etti:

“Üreticilerimiz, veteriner hekimler tarafından reçete edilmemiş ve kalıntı süreleri belirtilmemiş ilaçları bilinçsizce alıp kullanmasın.  Veteriner hekimliğin asıl amacı hayvan sağlığını kontrol altında tutarak insan sağlığını korumaktır.  Hayvanlardaki antibiyotik kullanımını kontrol altına alırsak 400 kiloluk bir danadan 200 kilo et çıkar. 200’er gramdan bin porsiyon et yapar. Yani burada bin porsiyon yemeği, dolayısıyla bin tane insanı kurtarmış oluruz ve antibiyotik kalıntısı almamasını sağlarız”

“UCUZA KAÇMAYIN”

Irk ıslahı yapılırken sperma kalitesinin de önemli olduğunu belirten Uğur, “Hayvanın kalitesi ve genetiği sağlam olmalı. Üreticilerimiz 40-50 lira fazla ödememek için ucuz sperma kullanmak istiyor. Dünya sıralamasında gelen boğaların sperması kullanılırsa doğan yavru onun yavrusu olduğu için genetik kalitesi yükselecek. Onu da yine kaliteli boğalarla gebe bırakırlarsa üç beş ırk sonrasında dünya çapında kaliteye sahip bir hayvan olacak. Onu beslemek ile yerli ırkı beslemek arasında dünya kadar fark var. Aynı emeği verdiğiniz hayvandan biri 200 kilo canlı ağırlığa ulaşırken öteki 450 kilo canlı ağırlığa ulaşacak” dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.