1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. F. Rüçhan Uslu, meme kanseri ile ilgili konuştu.
Meme kanserinin meme dokusundan kaynaklanan, hücrelerin kontrollü bir şekilde çoğalmasıyla meydana geliyor. Her 8 kadından 1’inde görülen bir kanser türü olduğunu belirten Prof. Dr. Uslu, “Meme kanserinin en sık belirtisi kitledir. Hastaların yüzde 75- 80’i kendilerinin elle yaptıkları muayene ile fark ederken geriye kalan kısım ise yapılan yıllık kontroller ile fark edebiliyor” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın kurallarına göre 40 yaş ve üzerindeki kadınların her iki senede bir, 50 yaşından sonra ise senede bir defa mamografi taramasına girmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Uslu, “Bir sigorta kurumu ya da sosyal güvenlik kurumu bunu zorunlu tutsa çok iyi olur çünkü bir insan hasta olduktan sonra sigorta kurumunun harcadığı bütçe, kanser tedavisinin pahalılığı sebebiyle daha da artıyor O yüzden ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar iyi” diye konuştu.
FARKLI TEDAVİ YÖNTEMİ KULLANILIYOR
Meme kanserinde kullanılan tedavi yöntemlerinin büyük önem taşıyan kısmı cerrahi müdahaleyken, kemoterapi, radyoterapi, hormonal tedavi ve hedefe yönelik ilaçlar hastaya ve hastalığın evresine göre değişen tedaviler arasında.
Prof. Dr. Uslu, “Tedavi süresince bir hasta ile ortalama on sağlık personeli ilgileniyor” dedi. Sağlıklı beslenme ve yüksek tempolu yürüyüşler yaşam kalitesini yükselttiği için sadece meme kanseri değil, diğer hastalıklara karşı vücuda direnç kazandırıyor. / EGE BASIN GRUBU / Aslı Özkaya, Berfin Kaymak, Gözde Çapak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.