Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Doğu Afrika turunun son durağı Madagaskar’da, Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina tarafından Devlet Yüksek Nişanı tevcih edildi. Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu nişanı Madagaskar'ın, Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirme konusundaki samimiyetinin bir tezahürü olarak görüyorum” dedi.
Madagaskar Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törende, Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada Madagaskar'ın en önemli devlet nişanının şahsına tevcih edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Bu nişanı, şahsıma değil milletime almış kabul ediyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madagaskar devletine ve halkına en derin şükranlarını iletti.
“MADAGASKAR, DOĞU AFRİKA'NIN GİRİŞ KAPISIDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, nişanın iki ülke arasındaki dostluğun ve iş birliğinin sembolü olacağına inandığını; ayrıca nişanı Madagaskar'ın, Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirme konusundaki samimiyetinin bir tezahürü olarak gördüğünü belirterek, aynı irade ve kararlılığın Türkiye'de de bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'nin, Madagaskar ile ilişkilerini her alanda "kazan-kazan" ve karşılıklı saygı temelinde geliştirmeye hazır olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010 yılında Türkiye'nin Madagaskar'da büyükelçilik açması ve 2015'in Aralık ayında THY'nin seferlere başlamasının bu yöndeki iradeyi gösterdiğini vurguladı.
Madagaskar'ın sahip olduğu yer altı zenginliklerinin, tarıma elverişli arazilerinin, su kaynakları ve turizm imkânlarıyla büyük bir potansiyeli barındırdığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Doğu Afrika'nın giriş kapısı durumundaki coğrafi konumuyla ülkenin bölgedeki stratejik yerine dikkat çekti.
“ULUSLARARASI TOPLUM MADAGASKAR'I YALNIZ BIRAKMAMALI”
Madagaskar'ın bunları değerlendirme noktasında attığı adımları takdirle takip ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir ülkenin kalkınmasında demokrasiye, barış ve istikrara kavuşmasında elbette liderlik çok önemlidir. Değerli dostum Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina, bu noktada çok büyük emek sarf etmektedir. Ancak liderlerin başarılı olabilmeleri için halkının onlara destek vermesi, uzlaşı içinde yaşama iradesini göstermesi gerekir. Ülkede 2013'ten beri başta cumhurbaşkanlığı seçimleri olmak üzere genel ve yerel seçimlerde Malgaş halkı bu iradeyi net bir şekilde göstermiştir. Bu anlamda gösterilen sağduyudan ötürü tüm Madagaskar halkını tebrik ediyorum. Önümüzdeki kritik dönemde aynı desteğin güçlenerek devam etmesini diliyorum. Şüphesiz uluslararası toplumun da Madagaskar'ı yalnız bırakmaması, gereken her türlü desteği vermesi önem arz etmektedir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madagaskar'ın geçen yıl başta Frankofoni Zirvesi olmak üzere birçok uluslararası ve bölgesel toplantıya başarıyla ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, bu toplantılarla ülkenin artık uluslararası toplumun güvenilir ve saygın bir üyesi olduğunu ispat ettiğini dile getirdi. Bu toplantıların düzenlenmesi sırasında Madagaskar'dan Türkiye'ye iletilen taleplere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Frankofoni örgütü üyesi olunmamasına rağmen imkânlar ölçüsünde taleplerin karşılanarak Madagaskar'ın yanında olunduğunu; bundan sonra da imkânlar kapsamında daima Madagaskar'ın yanında bulunacaklarını söyledi.
“TÜRKİYE AFRİKA, ASYA VE AVRUPA KITALARINDA ÖNEMLİ BİR AKTÖR”
Türkiye'nin Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarında önemli bir aktör, tarihsel olarak bu üç kıtada kök salmış ve kalıcı eserler bırakmış bir medeniyetin mirasçısı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, tarihinde sömürgecilik lekesi olmayan, böylesi büyük bir utançla yaşamak zorunda kalmayan bir ülkedir. Göreve geldiğimiz 2002 yılından bu yana, bu mirasın hakkını vermeye çalışıyoruz. Bu amaçla 2005 yılını ülkemizde 'Afrika Yılı' ilan ettik. Nitekim 2008 yılında Afrika'ya açılım politikamızı başlattık, 2008 ve 2014 yılında İstanbul ve Malabo'da, Türkiye-Afrika ortaklık zirvelerini düzenledik. Madagaskar da dâhil olmak üzere bugün 39 Afrika ülkesinde büyükelçiliğimiz bulunuyor. Hemen her ülkede sivil toplum kuruluşlarımız faaliyet gösteriyor. 54 Afrika ülkesinden 4 bin 500 öğrenci ülkemizde Türkiye bursları ile eğitim görüyor. Bu faaliyetlerimizi hız kesmeden devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinde kendisine bakanların yanı sıra çeşitli sektörlerden 150'yi aşkın iş adamının eşlik etmesinin, bu ülkenin aydınlık ve müreffeh geleceğine inancın bir tezahürü olduğunu aktardı.
Madagaskar'ı ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı olarak ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir ufuk açmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konuda aynı iradenin Madagaskar tarafında da bulunduğunu net bir şekilde görüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın zamanda Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ve eşi Voahangy Rajaonarimampianina'yı da Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını ifade ederek, kendisini Devlet Yüksek Nişanı ile onurlandıran Madagaskar devletine de teşekkürlerini iletti.
RESMÎ AKŞAM YEMEĞİ
Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina ve eşinin onurlarına verdiği resmî akşam yemeğine katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan Doğu Afrika temaslarını tamamlayarak beraberindeki heyetle Türkiye'ye döndü. // EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.