• BIST 9887.75
  • Altın 2883.89
  • Dolar 34.1471
  • Euro 38.0345
  • İzmir 23 °C

Çocuklarda Böbrek Reflüsü Böbrek Yetmezliğine Yol Açabilir

Çocuklarda Böbrek Reflüsü Böbrek Yetmezliğine Yol Açabilir
Çocuklarda en sık görülen ürolojik problemlerden biri böbrek reflüsüdür (idrar kesesindeki idrarın böbreğe geri kaçması) Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Ayan, bu durumun tedavi edilmediği takdirde böbreklerin zarar görmesine

Çocuklarda en sık görülen ürolojik problemlerden biri böbrek reflüsüdür (idrar kesesindeki idrarın böbreğe geri kaçması) Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Ayan, bu durumun tedavi edilmediği takdirde böbreklerin zarar görmesine neden olabileceğine dikkat çekerek nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Ateşli idrar yolu Enfeksiyonu, Böbrek Reflüsünden Kaynaklanabilir

Böbrek fonksiyonları sağlıklı olan bir bireyde, idrarın böbrekten mesaneye tek yönlü akması gerektiğini belirten Prof. Dr. Semih Ayan, genetik veya anatomik bozukluklar sebebiyle Böbrek reflüsü geliştiğinde idrarın yüksek basınçla böbreğe geri gittiğini ve bu durumun erken yaşlarda ve çocuklarda böbrek yetmezliğine yol açabileceğini belirtti. Böbrek reflüsüne yol açabilecek gelişim kusurunun nedeninin net olarak bilinmediğini, daha çok doğumsal genetik bozukluklara bağlı olarak gelişebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Semih Ayan, “Ailede böbrek reflüsü hikayesi veya kardeşi böbrek reflüsü olan çocuklar, uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir “ dedi.

Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzamanı Prof. Dr. Semih Ayan, “böbrek reflüsü için erken dönemde tanı koymak zordur. Henüz gebelikteki anne karnında yapılan ultrason takiplerinde bile çocuk böbreğinin genişlemiş olması ile yüksek dereceli reflüden şüphe edilmesi gerekir ve doğum sonrası incelenmesi önemlidir” dedi. Yenidoğan döneminde ve okul öncesi yaşlarda ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda bu hastalığın mutlaka akla gelmesi gerektiğini belirterek, karın ve böğür ağrısı, yaşıtlarına göre büyüme gelişme geriliği, gündüz idrar kaçırma gibi yakınmaların da hastalığın belirtileri olabileceğinin altını çizdi. Ayrıca bazı durumlarda idrar kesesinde fonksiyon bozukluğunun bulunmasının da böbrek reflüsüne yol açabileceğine ve bu fonksiyon bozukluğunun giderilmesi ile reflünün engellenebileceğine dikkat çekti.

Böbrek Reflüsünde Tedavi, Çocuğa ve Hastalığa Özel Planlanmalıdır

Böbrek reflüsünün tedavi planlaması, çocuğun yaşının, radyolojik bulguları, hastalığın nedeninin dikkate alınarak yapılır. Dr. Ayan, “ Bu hastalıkta, böbrek hasarına yol açmamak için hastalığın derecesine göre ilaçlı tedavi, takip veya cerrahi tedavi planı yapıyoruz. Düşük dereceli böbrek reflüsü olan çocuklarda, idrarın tam boşaltılması, düşük doz antibiyotik kullanımı ile ergenlik çağına kadar kendiliğinden düzelme beklentisi ile takip yapılır. Bu dönemde hastalığın böbreğe zarar vermesine neden olacak idrar yolu enfeksiyonunu engellemek için düşük dozda antibiyotik kullanılması ve varsa idrar kesesinin fonksiyon kusurlarının tedavisi gerekir. Ayrıca hastalar doktor kontrolünde olmalı, aralıklarla idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek fonksiyonları açısından izlenmelidir. Bu durumdaki erkek çocukların sünnet edilmesi de enfeksiyon riskini azaltmak için tavsiye edilir. Böbrek reflüsü tanısı olan çocuklarda antibiyotik kullanımına rağmen ateş, idrar yolu enfeksiyonu görülüyor ve reflü böbreğe zarar veriyorsa ve beklemekle düzelmeyecek bir takım anatomik bozukluklardan kaynaklanıyor ise cerrahi tedaviye başvurulmalıdır. Cerrahi tedavi, açık ya da kapalı olarak her hastaya göre ayrı planlanarak yapılır” dedi. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.