Ebeveynlerin, çocuklarının akıllı telefonlarında gerçekleştirdiği tüm işlemleri takip etmesini sağlayan TeenSafe uygulaması, binlerce kullanıcının verilerinin sızdırılmasına neden oldu. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, çocuklarını çevrimiçi risklere karşı güvende tutmak isteyen ebeveynleri, kullandıkları uygulamaların güvenliği konusunda uyarıyor.
İngiltere’deki güvenlik araştırmacısı Robert Wiggins’in iddiasına göre Amerika’da bir milyondan fazla kullanıcısı olan telefon uygulaması TeenSafe, binlerce kullanıcının kişisel verisini, güvenlikten yoksun bir Amazon sunucusunda saklıyordu ve bu durum dikkate değer bir sızıntıya yol açtı. Hem Android hem de iOS cihazlarından indirilebilen uygulama, çocukların sosyal medya mesajlarının, arama motorlarındaki aramalarının, çağrı geçmişinin ve indirdiği uygulamaların ebeveynleri tarafından takip edilebilmesi için tasarlanmıştı. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, çocuklarını çevrimiçi risklere karşı güvende tutmak isteyen ebeveynleri, kullandıkları uygulamaların güvenliği konusunda uyarıyor.
VERİLER ŞİFRESİZ BİR SUNUCUDA SAKLANIYORDU
TeenSafe, kendisini güvenli bir takip uygulaması olarak tanımlıyordu ve ebeveynlere, çocuklarının mesajlarını, lokasyonlarını, ne zaman kimi aradıklarını, web geçmişlerini ve yükledikleri uygulamaları gösteriyordu. Söz konusu olan veri sızıntısı, şirket verilerinin bulunduğu Amazon’un bulut sistemindeki veri sunucularından birinin güvenlik zafiyetiyle patlak verdi ve cihaz isimlerinin, Apple kullanıcı e-maillerinin ve şifrelerinin, güvenlikten yoksun bir şekilde saklandığı ortaya çıktı. 10.000’den fazla ebeveynin ve çocuğun hesabına dair bilgilere, şifresi olmayanların bile erişebildiği dikkat çeken noktalar arasında bulunuyor. Açıklanmayan bir nedene göre, uygulamayı kullanmak için Apple’nin çift faktörlü koruma sisteminin kapatılması gerekiyordu ve bu da herhangi birinin verilere ulaşmasını daha da kolay hale getirdi.
Şirketin sözcüsü, veri sızıntısına yol açan sorunlu sunucunun erişimini kapatmak için harekete geçildiğini ve sızıntıda etkilenme ihtimali olan müşterileri uyarmaya başladıklarını belirtti.
EBEVEYNLER NASIL ÖNLEM ALABİLİR?
Çocuklarını çevrimiçi risklere karşı güvende tutmak isteyen ebeveynler, bu soruna çeşitli şekillerde yaklaşabilirler. Ebeveyn kontrolü içeren ödüllü bir güvenlik çözümü kullanılmasının daha doğru olduğunu belirten global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, ebeveynlere 6 önemli güvenlik uyarısında bulunuyor.
Çocuğunuzu oyalamak ya da kendinize biraz zaman ayırmak için internete bağlı cihazları kullanmaktan kaçının. Ebeveyn rehberliği olmadan çocuklar saatlerce çevrimiçi oyun oynayabilir veya internette sörf yapabilir.
Kuralları belirlemek önemlidir. Çocuğunuza telefon kullanımı ile ilgili kurallar koyun ve onlarla nelerden endişelendiğiniz hakkında konuşun.
Çocuğunuzu müstehcenlik ve saldırganlık içeren spam mesajlar, anlık mesajlar ve e-postaları cevaplamaması konusunda uyarın.
Çocuğunuz sosyal medyada hesap oluştururken, gizlilik ayarları için ona yardımcı olun. Maruz kalacağı içerikleri kısıtlamak konusunda teşvik edin ve çevrimiçi arkadaşlarını gerçek hayatta da tanıdıklarından emin olun.
Çocuğunuza uygulamalar indirirken dikkatli olması konusunda öğüt verin. Uygulamaların bazıları saldırgan reklam yazılımları ve ücretli hatlara mesaj gönderen kötü amaçlı yazılımlar içeriyor olabilir. Oyunları ve diğer uygulamalarını sadece resmi uygulama mağazalarından indirin.
Çocuğunuzun çevrimiçi aktivitelerini izleyebileceğiniz Ebeveyn Kontrolü içeren bir güvenlik çözümü edinin. Bitdefender Ebeveyn Kontrolü, uygunsuz içerikleri engeller, internet erişimini belli saatlerle kısıtlar ve ebeveynlere çocuklarının çevrimiçi aktivitelerini uzaktan görüntüleme imkanı sunar. Bitdefender Internet Security ve Bitdefender Total Security ürünlerinin içerisinde yer alan Bitdefender Ebeveyn Kontrolü aynı zamanda bağımsız bir uygulama olarak da mevcuttur. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.