• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 7 °C

Çelik İhracatı İlk İki Ayda 2,3 Milyar Dolara Ulaştı

Çelik İhracatı İlk İki Ayda 2,3 Milyar Dolara Ulaştı
Çelik sektörü açısından kolay geçmeyeceğinin sinyalini veren 2018’in ilk iki ayında tüm engellere rağmen ihracat hız

Çelik sektörü açısından kolay geçmeyeceğinin sinyalini veren 2018’in ilk iki ayında tüm engellere rağmen ihracat hız kesmedi. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre sektör, Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 1,3 artışla 3,2 milyon ton ihracata ulaştı. Değer bazında ihracat ise yüzde 27,5 yükselişle 2,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde en önemli gelişme ise ABD’ye ihracatta yaşandı. ABD Başkanı Donald Trump, Section 232 yasası uyarınca ithalata vergi kararını açıklamadan önce yaşanan tedirginlik nedeniyle ABD’ye çelik ihracatımız Ocak-Şubat aylarında miktarda yüzde 60 düştü. Trump’ın tüm ülkelere yüzde 25 ek vergi kararını açıklaması ise “Kötünün İyisi” şeklinde yorumlandı. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, önceki yıllara oranla önemli miktarda kayıpların yaşandığı ABD’ye ihracatın şimdilik devam edeceğini söyledi.

Çelik sektörü miktar ve değer bazında ihracat artışını Ocak-Şubat 2018 döneminde de sürdürdü. Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2018 yılı Ocak-Şubat dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artışla 3,2 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 27,5 artışla 2,3 milyar dolara yükseldi.

Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2018 yılının ilk iki ayındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 3,3 milyon ton, değer bazında ise 2,6 milyar dolar oldu.

Ocak-Şubat 2018 döneminde sektörün bölgeler bazında yaptığı ihracat incelendiğinde Avrupa Birliği’ne ihracatın önemli oranda arttığı görüldü. Bölgeler bazında lider olan Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 62 artış ile 1,3 milyon tona yükseldi. Avrupa Birliği’ni 714 bin tonla Ortadoğu, 217,3 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 211 bin ton ile Kuzey Afrika ülkeleri, 203 bin ton ile Orta ve Güney Amerika ülkeleri izledi.

ÇELİK İHRACATI ABD’DE BÜYÜK KAYIP YAŞARKEN, AB’DEKİ YÜKSELİŞ İLE MORAL BULDU…

Çelik sektörünün yılın bu döneminde miktar bazında ihracatta en fazla artış yakaladığı ülkeler; İtalya, Belçika, Almanya, Hollanda ve İsrail olarak sıralandı. Belçika’ya çelik ihracatımız yüzde 154, Hollanda’ya yüzde 123, Almanya yüzde 122, İtalya yüzde 117 gibi yüksek oranlarda artış gösterdi. İsrail, Almanya ve Hollanda’ya inşaat çeliği ile birlikte filmaşin ihracatında artış yaşanırken İtalya’ya ve Belçika’ya yassı sıcak ihracatı arttı. Aynı dönemde en büyük düşüşlerin ise ABD ve Fas’ta gerçekleştiği görüldü. ABD’ye çelik ihracatı yüzde 60 azalırken, Fas’taki düşüş yüzde 58 oldu.

Ocak-Şubat 2018 döneminde en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasına bakıldığında ilk sırada yüzde 19,32’lik düşüşüne rağmen, 1 milyon ton ile inşaat çeliği yer aldı.İnşaat çeliğini ise 539 bin tonla yassı sıcak, 312 bin tonla dikişli boru, 264 bin ton ile filmaşin ve 247 bin tonla profil izledi.

ŞUBAT AYI ÇELİK İHRACATI 1,1 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ…

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2018 yılı Şubat ayı ihracatı ise 2017 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 3,4 azalış ile 1,6 milyon ton olurken, değerde yüzde 24 artış ile 1,1 milyar dolara yükseldi. Şubat ayında çelik ihracatında miktar bazında en fazla artışın gerçekleştiği ülkeler İtalya, Belçika, Almanya ve Mısır şeklinde sıralandı. Belçika’ya ihracatın yüzde 400 gibi rekor seviyede arttığı görüldü. Dikkat çekici bir ihracat artışı ise çelik sektörünün bir süredir önemli kayıplar verdiği Mısır’da yaşandı. Şubat ayında Mısır’a çelik ihracatımız 2017 Şubat ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 341 arttı.

Ocak-Şubat dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Bu dönemde çelik ihracatımız açısından en önemli gelişme ABD Başkanı Donald Trump’ın tüm dünyadan gelen tepkilere kulaklarını tıkayarak yerli çelik sanayini korumak adına gündeme aldığı Section 232 yasasıydı. Çelik ithalatına yüksek vergi tedirginliği nedeniyle ihracatta bir yavaşlama söz konusuydu ve bu da ihracat rakamlarımıza olumsuz şekilde yansıdı. ABD’ye ihracatımız yılın ilk iki ayında sert bir şekilde düştü. Ocak-Şubat döneminde ABD’ye miktarda yüzde 60 azalışla 195 bin ton, değerde ise yüzde 45 düşüşle 134,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Başkan Trump, Nisan ayını beklemeden sadece Türkiye değil dünyanın merakla beklediği çelik kararını açıkladı. Tüm ülkelere yüzde 25 oranında ithalat vergisi kararını Türkiye açısından “kötünün iyisi oldu” şeklinde yorumlayabiliriz. Eğer bizim de aralarında olduğumuz 12 ülkeye yüzde 53 vergi seçeneği hayata geçseydi bu Türk çelik sektörüne ABD pazarının kapanması anlamına gelirdi. Haksız bir karar olmakla birlikte tüm ülkelere eşit oranda yüzde 25 vergi getirilmesi ABD’ye çelik ihracatımızın şimdilik devam edeceğine işaret ediyor. Trump, yalnızca çelik sektörünün değil tüm yerli üreticilerin ve halkın menfaatlerini göz önünde tutmalıydı ancak halkının ve çeliği girdi olarak kullanan sanayicisinin zararına rağmen açık ara yerli çelik üreticilerinin tarafını tutmuştur. Sonuç olarak ABD’nin kendi ekonomisi açısından son derece olumsuz etkileri olacağını düşündüğümüz bu kararın çok uzun süre uygulanabileceğini zannetmiyorum”diye konuştu.

ÇİB Başkanı Ekinci, ABD’deki düşüşe karşın çelik ihracatının yılın ilk iki ayında miktar ve değer bazında yükselişini sürdürmesinin sevindirici olduğunu belirterek bu yükselişte İtalya, Belçika, Hollanda ve Almanya gibi AB ülkelerine yaptığımız ihracattaki artışların büyük payı olduğunu ifade etti. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.