Ev tozu, hayvan tüyü, halı benzeri sentetik materyaller, küfler ve bazı ilaçlar tüm mevsimlerde vücutta alerjik yanıta sebep olabilirken polenler daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında sebep olmaktadırlar. Medicana Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Serdar Dervişoğulları konuyla ilgili bilgi verdi
Göz Alerjilerinde En Sık Görülen Şikayetler
Bu tür mevsimsel göz alerjileri, tüm göz alerjilerinin hemen hemen yarısını oluşturmaktadır ve daha çok sıcak ve kuru iklimlerde görülmektedir. Gözde yüzeydeki göz kapağı cildi, göz kapakları, gözün beyaz yüzeyini örten ince konjunktiva isimli zar ve kornea dediğimiz saydam tabakada hava yolu ile gelen bu maddelere oluşan alerjik yanıt sonucu en sık görülen şikâyetler kaşıntı, sulanma, çapaklanma ve kapaklarda şişliktir. Bu şikâyetlere sıklıkla burundaki alerjik yanıta bağlı akıntı, hapşırma, burun tıkanıklığı şikâyetleri de eklenir. Mevsimsel alerjilerde pek rastlanmasa da alerjik yanıtlar bazen ölümcül de olabilmektedir.
Alerjiye Neden Olan Maddelerden Uzak Durmalıyız
Mevsimsel göz alerjilerinde tanı için göz muayenesi yeterli olmakla birlikte kalıcı bir tedavi söz konusu olmadığından tedavide temel olan alerjiye neden olan maddelerden kaçınmaktır. Polen mevsiminde daha çok kapalı mekânları tercih etmek, filtreli sistemlerle hava temizleyici cihazlar kullanmak, güneş gözlükleri takmak, araç kullanırken camları kapalı tutmak, filtreli klima sistemlerini çalıştırmak gibi basit yöntemler önemlidir.
Eğer gözlerdeki alerjiye neyin neden olduğunu bilemiyorsak ya da onlardan uzak duramıyorsak ilaç tedavisi devreye girmektedir. Alerji dönemlerinde kontakt lens kullanımından kaçınmak yerinde olacaktır. Kimi hastalarda alerji aşıları da faydalı olabilir.
Bu konuda mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır ve doktorunuzun tavsiye edeceği damlaların ve diğer ilaçların düzenli kullanımı çok önemlidir. // EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.