ALİAĞA’DA AV SEZONU AÇILDI
Aliağa Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Mehmet Candan, 13 Ağustos 2016 tarihi itibari ile Aliağa’da av sezonunun başladığını söyledi. 2016-2017 yılı kara av sezonunun başlamasıyla birlikte avcıların avlaklara akın ettiğini belirten Candan, avcıları limitlere ve yasaklara uymaları konusunda uyardı.
KURALLARA VE CEZALARA DİKKAT
Avlanma belgeleri olan avcıların haftanın belirli günlerinde av yapabileceklerini ifade eden Candan, bu sene İzmir genelinde Çakal avının yasak olduğuna dikkat çekti. Candan, “Av yapılacak günler Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleridir. Ayrıca resmi tatil günleridir. Zaman zaman idari izinler olmaktadır. Avın başlama zamanı tan ağarırken başlar ve karanlık çökünceye kadar geçen süre içerisinde av günleri av serbesttir. Yetkililer denetimlerini ilk günden sıklaştırdı. Kaçak avlananlara ise cezai işlem yapılacak. Kanun gereği, koruma altına alınan av ve yaban hayvanlarının avlanılması halinde avcılara 400 TL’den 75 bin TL’ye kadar para cezaları uygulanacaktır” dedi.
AV ÖNCESİNDE REZERVASYON YAPTIRILMALI
Kara avcılığı kanunu hükümleri doğrultusunda şuan için sadece Üveyik, Bıldırcın, Alakarga, Küçük Karga, Ekinkargası, Leşkargası ve Saksağan avının serbest olduğunu vurgulayan Candan, “Üveyik ve bıldırcın avı 15 Ocak 2017 tarihinde son bulacak. Ayrıca, avcılar av öncesinde www.milliparklar.gov.tr adresinden avlak yönetimi bilgi sisteminden avlak bölgesi için rezervasyon yaptırmak zorundalar” dedi.
AVCILIKTA YASAKLI ARAÇ VE GEREÇLER
Avcıların av esnasında kullanacakları araç ve gereçlerin kanunlara uygun olması gerektiğinin altını çizen Candan, şunları söyledi: “Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç gibi malzemeler avlanmada kullanılamaz. Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes gibi tuzaklar kanuna aykırıdır. Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyette kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri, sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağı avda kullanılamaz. Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval gibi şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz, kurulamaz ve buralarda avlanılamaz. Kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanılamaz. Bu araçlar içerisinde avlaklarda tüfekler kılıfında taşınmak zorundadır”
AVLANMA LİMİTLERİ
Avcı başına bir av günü için düşen avlanma limitleri: Bıldırcın 10, Üveyik 8, Karatavuk, Öter Ardıç, Tahtalı, Sakarca 3’er, Kaya Güvercini 6, Çulluk 5, Saksağan 15, Bozkaz 2, Sakarmeke 4, Alakarga, Suçulluğu 1’er, Yeşilbaş, Boz Ördek, Fiyu, Çamurcun, Macar Ördeği, Tepeli Patka, Elmabaş Patka, Kaşık Gaga Ve Çıkrıkçın Toplamda 6, Küçük Karga, Ekinkargası Ve Leşkargası Toplam 15, Serçe Ve Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu Yılda Toplam 6; Memelilerde İse, Yabani Tavşanı 1, Ada Tavşanı 2, Yaban Domuzu 2, Kaya Sansarı 2, Yaban Domuzu 2, Çakal 1, Tilki 2
EGE BÖLGESİ VE AV HAYVANLARI GRUPLARINA GÖRE AVLANMA SÜRELERİ
Kuşlar için avlanma süreleri:
13 Ağustos 2016 – 15 Ocak 2017: Bıldırcın ve Üveyik avı
15 Ekim 2016 – 26 Şubat 2017: Sakarmeke, Sakarca, Yeşilbaş, Boz Ördek, Fiyu, Çamurcun, Macar Ördeği, Tepeli Patka, Kılkuyruk, Elmabaş Patka, Çıkrıkçın, Suçulluğu, Kaya Güvercini, Tahtalı, Karatavuk, Öter Ardıç, Bozkaz, Kaşıkgaga Çulluk avı
13 Ağustos 2016 – 26 Şubat 2017: Alakarga, Küçük Karga, Ekinkargası, Leşkargası ve Saksağan avı
Memeliler İçin Avlanma Süreleri:
15 Ekim 2016 – 8 Ocak 2017: Yabani Tavşan, Ada Tavşanı, Tilki, Kaya Sansarı avı
13 Ağustos 2016 – 26 Şubat 2017: Yaban Domuzu ve Çakal avı
/ EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.