İzmir'in Aliağa İlçesi'nde, 1 Mayıs İşçi Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Aliağa 1 Mayıs tertip komitesinin düzenlediği kutlamalarda, işçiler sabahın erken saatlerinde Aliağa Petrol-İş Sendikası binası önünde toplandı. Oluşturulan kortej, İstiklal Caddesi boyunca Demokrasi Meydanı'na kadar coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Aliağa'nın caddeleri, işçilerin attığı ‘Zafer Direnen Emekçinin Olacak’, ‘Birleşe Birleşe Kazanacağız’, ‘İşte 1 Mayıs Alanlardayız’ sloganlarıyla yankılandı. Ellerindeki flamalar, Türk Bayrağı ve afişlerle renkli bir atmosfer yaratan işçilerin yürüyüşü, vatandaşların ve esnafların alkışlarıyla destek buldu.
Aliağa Demokrasi Meydanı'nda saygı duruşu ve istiklal marşının ardından ilk konuşmayı Aliağa Petrol İş Şube Başkanı Hasan Toptan yaptı. Toptan, "İnsanca bir yaşam ve güzel bir gelecek isteyenler, eşitlikten ve adaletten yana olanlar; 1 Mayıs İşçi Bayramı, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun!" diyerek, tüm emekçilere seslendi.
EMEKÇİLERİN HAKLARI TEHDİT ALTINDA
Toptan, sermayenin çıkarları doğrultusunda uygulanan politikaların işçi sınıfının temel haklarını tehdit ettiğine dikkat çekti. "Emekli aylıkları sefalet düzeyinde, enflasyon nedeniyle alım gücümüz azalıyor" diyerek, adaletsiz vergi sistemi ve iş cinayetleri gibi ciddi sorunlara işaret etti.
MÜCADELE VE ÖRGÜTLÜLÜĞÜN ÖNEMİ
Hasan Toptan, işçilerin ve sendikaların sorunlara karşı en güçlü silahının, 1 Mayıs ruhuna uygun bir şekilde mücadele etmek ve örgütlenmeyi güçlendirmek olduğunu vurguladı. "Bu talepler doğrultusunda biz emekçiler sesimizi daha çok yükseltmeli, örgütlü gücümüzü göstermeliyiz" diyerek, tüm emekçileri mücadeleye ve dayanışmaya davet etti.
Aliağa Petrol İş Şube Başkanı Hasan Toptan'nın konuşmasının ardından 1 Mayıs tertip komitesinin hazırladığı basın açıklamasını Aliaga 7. Nolu Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Gök okudu. Gök: "İşçiler, memurlar, emekliler ve gençlerin, insanca bir yaşam ve güzel bir gelecek umuduyla bir araya geldiklerini belirtti. Gök, "Bugün burada, insan onuruna yakışır çalışma koşullarını savunuyoruz" dedi.
EMEĞİN PAYI AZALIYOR
Gök, 1 Mayıs'ın emekçilere verdikleri mücadeleyle armağan edildiğini, Türkiye'de ve dünyada bu mirası bırakan tüm işçi kardeşleri saygı ve minnetle andıklarını ifade etti. Ekonomik sıkıntılar ve yaşanan geçim zorluklarına dikkat çeken Gök, "Emeğin ekonomik büyümeden aldığı pay giderek azalıyor. Asgari ücret, açlık sınırı ile başa baş durumda" diye konuştu.
VERGİ SİSTEMİ ADİL HALE GETİRİLMELİ
"Emekçilerden daha fazla fedakârlık istenemez!" diyerek sözlerine devam eden Gök, ekonomik sıkıntıların sorumlularının bu durumu düzeltmesi gerektiğini vurguladı. Adaletsiz vergi sisteminin eleştirildiği konuşmada, Gök, "Vergi sistemi 'Az kazanandan az, çok kazanandan çok' ilkesiyle adil hale getirilmelidir" dedi.
BU SESİ ARTIK DUYUN
Eğitimcilerin ve sağlıkçıların sorunlarına da değinen Gök, enflasyona ezdirilen eğitimci ve sağlıkçıların, yaşadıkları şiddetin görmezden gelindiğini belirtti. "Eğitimcilerin, sağlıkçıların, kamu emekçilerinin sesini artık duyun" çağrısında bulundu.
KIDEM TAZMİNATINA DEVLET GÜVENCESİ SAĞLANMALI
Kıdem tazminatı hakkının korunması gerektiğini vurgulayan Gök, "Kıdem tazminatında yeni hak kaybına yol açacak düzenlemeler, karşısında milyonlarca çalışanı bulacaktır" diyerek, işçinin tazminat alacağının öncelikle hale getirilmesi ve devlet güvencesi sağlanması gerektiğini ifade etti.
İŞ CİNAYETLERİ ÖNLENMELİ
Gök, güvencesizleşme, kayıtdışı istihdam ve taşeronlaşmanın yaygınlaştığını, sosyal devlet olmanın sorumluluğuyla hareket edilmesi gerektiğini söyledi. "Emekçilere kölelik koşullarında çalışma dayatılmaktadır" diyerek, iş cinayetlerinin önlenmesi gerektiğini belirtti.
GENİŞLETİLMİŞ SOSYAL HAKLAR İSTİYORUZ
Son olarak Gök, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini, işçi düşmanı işverenlere karşı sendikal güvencelerin arttırılması gerektiğini vurguladı. "Örgütlenmeye karşı olan işçi düşmanı işverenlere karşı işçinin sendikal güvenceleri arttırılsın. Sendikal haklarımızı kullanmak, insanca yaşamak, alın terimizle ürettiğimiz değerlerden adil pay almak istiyoruz. Grev, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkımızı sınırsız kullanmak istiyoruz. Dengeli ve yeterli bir ücret, genişletilmiş sosyal haklar talep ediyoruz. " diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından işçiler Demokrasi Meydanı'nda halaylar çekti. Daha sonra İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak olan miting için yola çıktılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.