• BIST 9649.55
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 11 °C

Aile Şirketlerinde Ben Değil Biz Olmalıyız

Aile Şirketlerinde Ben Değil Biz Olmalıyız
“Aile Şirketlerinde Yenilikçi Olma, Zorlukları Aşma, İlham Verme” temasıyla TAİDER 4. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi, 21-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti.

“Aile Şirketlerinde Yenilikçi Olma, Zorlukları Aşma, İlham Verme” temasıyla TAİDER 4. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi, 21-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti.

“Vasatlığın ötesine çok çalışmayla geçebiliriz”

Zirvenin açılış konuşmasında TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sumer Tömek Bayındır şöyle dedi: “Vasatlığın ötesine çok çalışmayla geçebiliriz. Kendimizden fazla şey beklemek yerine, işe koyulmalıyız. Bu düşünce kanımca biz aile işletmeleri için çok önemli. Gelişen dünya ekonomisi aile işletmelerine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyar hale gelmiştir. Her şeyin bir yeniden düzenleme olduğunu idrak ettiğimizde, bu daha da anlamlanıyor. Bu sebeplerledir ki aile işletmeleri olarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda yeniliklere açık olmayı, birbirimizin deneyimlerinden yola çıkarak, birbirimizle paylaşarak ve birbirimize destek olarak zorlukları aşmayı, bizden sonraki kuşaklarında aynı hassasiyet, bilinç ve kültürle yola devam edebilmeleri için onlara ilham vermeyi son derece önemsiyoruz.” 

“Aile şirketleri için proje bazlı teşvik sürecine başlıyoruz”

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım’ın da olduğu açılışta Sayın Yıldırım “Kuruluşundan beri TAİDER’in yanında yer aldım. Aile işletmeleri ülkemiz ekonomisi için önemli yer teşkil ediyor. Aile şirketleri için proje bazlı teşvik sürecine başlıyoruz. İhracatınızı ve pazar payınızı arttırmak için her türlü aktiviteleri destekliyoruz.” dedi.  Açılış konuşmasından sonra Sayın Yıldırım’a Marmara Pamuklu Mensucat Yönetim Kurulu Üyesi, TAİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aydın Öğücü tarafından TAİDER rozeti takdim edildi. 

“Doğru liderlik birlikte uçmayı gerektirir”

Adnan Yıldırım’ın ardından zirvenin açılış konuşmasını yapan YGA (Young Guru Academy) kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman doğru liderlik konusunu ele aldı .“Aile kültürü aile işletmeleri için vazgeçilmez ve en önemli faktördür. Aile kültürü iş yapış şekillerine doğrudan etki eder. Bu kültürü yerleştirecek olanlar özgür, özgün ve özgüvenli bireylerdir yani liderlerdir. Çift kanatlı bu liderler birlikte uçmayı da becerebilmiş olanlardır” dedi. 

“Aile şirketlerinde ben değil biz olmalıyız”

Açılış sonrası gerçekleşen paralel oturumlarda; konuklar Prof. Dr. Acar Baltaş yönetiminde Ender Alkoçlar ve Neslişah Alkoçlar Düzyatan’dan “Aile Şirketlerinde Başarı” konusunu dinleme fırsatı buldular. 

Alkoçlar Turizm Otel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ender Alkoçlar; “Aile şirketlerinde ben değil biz olmalıyız. Yetkileri devretmek için şirket içinde iyi yetişmiş çalışanları hazırlamak ve aile bireylerinin işi sevdirerek işe başlatmak gerekmektedir”  İfadelerini kullandı. Kendi firmasını kuran Neslişah Alkoçlar Düzyatan “Kendi tecrübelerimi edinmek için şirketimi kurdum. En zorlandığım konulardan bir tanesi ise markalaşma aşamasıydı. Bu süreçte sürekli ailemin tecrübelerinden yararlandım” dedi. Oturum yöneticisi Sayın Baltaş, “Başarısızlık hikayeleri önemlidir. Başarısızlıklara olumsuz bir anlam yüklememeliyiz, onlar önemli tecrübelerdir.” ifadelerini kullandı. 

“Güçlü bir aile iletişiminin üç ana unsurunu güven, yetenek ve ortam”

Diğer paralel oturumda Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve TAİDER üyesi olan R. Serkan Aktaş ile Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı Sami Erol Aktaş Holding’in kurumsallaşma hikayesini paylaştılar. Sayın Erol kurumsallaşmada kurum kültürünün önemli olduğunu belirtti ve kurum kültürünün gelişmesi için en önemli unsurun tüm paydaşların, hissedarların, müşterilerin bütünsel olarak dengelenmesi gerektiğini aktardı. R. Serkan Aktaş ise “Güçlü bir aile iletişiminin üç ana unsuru güven, yetenek ve ortamdır. Aile anayasası ile aile üyeleri kendilerini güvende hisseder” dedi. 

“Farklı sesler farklı nesiller” panelinde aile şirketi sahipleri ve gelecek nesilleri konuştu.  

Nöronüs Nöron Eğitim Merkezi Kurucusu Mustafa Bayındır yönetiminde “Farklı Nesiller Farklı Sesler” başlığı ile gerçekleşen panelde TAİDER üyeleri olan Shoe City, Volkan İtfaiye Araçları, Kilsan ve Helvacızade şirketlerinin kuruluşlarından bugüne dek nesiller boyu çalışmaları paylaşıldı. 

Shoe City Yönetim Kurulu Üyesi Candan Çilingiroğlu, “Kurtuluş savaşı sırasında büyüklerimiz milli mücadele için işe başlamıştır. Ailemiz günümüze kadar işimizi geliştirerek getirmiştir. Aileye gelin olarak geldim ancak aldığım eğitim sayesinde eşimin işinin parçası oldum.” dedi. 

Volkan İtfaiye Araçları Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Tecim “İşe başladığımda ilk önce şirket logosunu değiştirmek istedim. Aile şirketimizin lideri olan babam ‘sen burada ol yeter, istediğini değiştir’ dedi. Bu benim için çok önemli bir deneyimdi” ifadelerini kullandı. 

Kilsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Fuat Ekmekçioğlu “Dedemin babamlara verdiği değerleri hala koruyoruz. Bu değerler memleket için çalışmak ve topluma güven vermek.” diye konuştu. 

Helvacızade Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Taha Büyükhelvacıgil “Başarılı olmak için sabırlı olmak gerekmektedir. Çünkü şirketleri sonraki nesillere devretmek için bu özellik zamanla kazanılmaktadır ve işe yaramaktadır.” dedi.

“Aile işletmeleri yeniliklere açıktır ve risk alırlar”

Zirvenin öğleden sonraki paralel oturumlarında Kovvan Ortak İnovasyon Platformu Kurucusu Emre Özbek yönetiminde Şölen İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban “İnovasyon ve Aile Şirketlerinde Girişimcilik” konusunda deneyimlerini paylaştı. Markalaşma ve girişimcilik konularında hikayelerini paylaşan Çoban “Herkesin üretmediği ürünleri ürettik ve ihracatta başarılıyız. Aile işletmeleri yeniliklere açıktır ve risk alırlar. Bu aile şirketlerinin avantajlarıdır.” ifadelerini kullandı.

"Aile ofisleri aile bireylerinin hayallerini gerçekleştirmek ve sonraki nesillere güçlü kültürel miras bırakmak amacını da taşıyor”

Eş zamanlı olarak gerçekleşen diğer oturumda V22 Uluslararası Danışmanlık Kurucusu Deniz Mısır yönetiminde İnci Aile Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Şelale Zaim, Menka A.Ş. Yönetici Direktörü Ali Çebi “Aile Ofisinin Ailenin Sürdürülebilirliğindeki Rolü” konu başlığında paylaşımlarda bulundular. Şelale Zaim “Aile ofisinde uzun dönemli yatırımlara ağırlık vermekteyiz ve aile servetini nesiller ötesine taşımayı hedefliyoruz.” dedi. Sayın Çebi, “Aile bireylerini aile ofisinin yararına inandırmak uzun ve zor bir süreçti. Aile ofisimiz aile bireylerinin hayallerini gerçekleştirmek ve sonraki nesillere güçlü kültürel miras bırakmak amacını da taşıyor.” diye konuştu.

“Sağlam hayaller, hayallere bağlı planlar ve planlara bağlı eylemlerimiz olmalı” 

Zirvenin ilk gününün kapanış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Şaban Kızıldağ “sağlıklı bir ruh hali için insan çalışmayı sevmeli, yaptığı işi severek yapmalı,  ait olduğunu hissetmeli ve sağlam bir inancı olmalı. Sağlam hayaller, hayallere bağlı planlar ve planlara bağlı eylemlerimiz olmalı” ifadelerini kullanan Kızıldağ, aile şirketleri için ‘kesintisiz çalışma, koşullara ayak uydurma, kurumsal kalite, kurumsal kimlik, kişisel kalite “ formülünün nasıl yakalanacağı konusunda ipuçları verdi.

“Gelecek nesil; konusunun uzmanı olmalı, sahada olmalı ve çok çalışmalıdır"

Zirvenin ikinci günü Arkan & Ergin JPA International Kurumsal Finans ortağı Doğan Taşkent “Yenilikçi Bakış Açısı Geliştirme” konu başlığında tüm nesillere açık olarak gerçekleştirdiği oturumda “Yenilikçiliğin tanımı çokça yapılmaktadır. Ancak ilk ve doğru tanımı; ‘pazarda başarı göstermiş buluş’ açıklamasıdır. Başarıya ulaştığımız gün kendimizi sorgulamaya başlamalıyız. Gelecek nesil; konusunun uzmanı olmalı, sahada olmalı ve çok çalışmalıdır” ifadelerini kullandı. Ardından sadece gelecek nesil üyelerine açık gerçekleşen oturumlara geçildi. “Aile Şirketlerimizde Yenilikçilik ile Gelişim” konusunda konuşma yapan Taşken “Piyasada var olmak için ya yenilikçilik ile avantaj sağlanmalı ya da fiyat üzerinden avantaj sağlanmalı” dedi ve girişimcilik becerilerini; bilgi, yetenek, bağlantılar, finansal varlıklar, itibar, güvenilirlik, tutku ve bağlılık olarak açıkladı.

Öğle yemeğinin ardından zirvenin son oturumunda TAİDER üyesi ve Canpa Holding Yönetim Kurulu üyesi Murat Özcan yönetiminde gerçekleşen “Gelecek Nesillerden Girişimcilik Hikayeleri” konulu panelde TAİDER üyeleri Tila Kompozit Yönetim Kurulu Burak Darcan ve Sekizgen Kurucusu ve Genel Müdürü Onur Eren aile şirketi gelecek nesil üyelerine ilham veren girişimcilik hikayelerini paylaştılar.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, Türkiye’deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmesi ve ülkemiz ekonomisinin daha sağlıklı ve istikrarlı büyümesine destek olmak amacıyla, 2012 yılında kurulmuştur. TAİDER, ülkemiz aile işletmelerinin yüksek performanslı, rekabetçi ve uluslararası yönetim ilkelerine sahip, ülkemize değer yaratan, kalıcı ve sürdürülebilir kurumlar haline gelmesine destek vererek, aralarında en iyi uygulamalar ve çözüm gerektiren sorunları paylaşabilecekleri, dünyanın lider şirketleri ile iletişim kurabilecekleri, gelecek nesillerini geliştirebilecekleri, önder kurumdur. TAİDER, 27 ülkede örgütlenmiş İsviçre merkezli Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı (FBN-I) Türkiye üyesidir.  / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.