• BIST 9638.99
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 10 °C

2017 Otomotiv Sektörü İçin Zor Bir Yıl Olacak

2017 Otomotiv Sektörü İçin Zor Bir Yıl Olacak
OYDER-Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği, otomotiv sektöründe son gelişmelerin değerlendirildiği “Diyalog” bölge toplantılarının 30’uncusunu İzmir’de gerçekleştirdi.

OYDER-Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği, otomotiv sektöründe son gelişmelerin değerlendirildiği “Diyalog” bölge toplantılarının 30’uncusunu İzmir’de gerçekleştirdi. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Z. Alp Gülan İzmir’de düzenlediği basın toplantısında, 2016 yılının çok çeşitli ekonomik ve siyasi gelişmelere rağmen 93 yıllık Cumhuriyet tarihinde en başarılı yıllarından biri olduğunu kaydederek “Ancak 2017 yılı zor bir yıl olacak. Bu zorluklara karşı sektördeki üreticiler, distribütörler ve yetkili satıcıların bir araya gelerek çözüm üretmeleri gerekiyor. Biz de bu konuyla ilgili çözüm üretmek için hazırız” şeklinde konuştu.

İzmir’de “Suistimaller ve İç Denetim” konu başlığı altında düzenledikleri toplantıda şirket içi suistimale kalkışan kişi tipleri, yaptıkları suistimal türleri ve bu suistimalleri tespit etme yöntemlerinin detaylı bir bakış açısıyla inceleneceğini kaydeden Gülan “Otomotiv sektörü, sanayisi ile, teknolojinin ülkeye transferi, istihdamı, dünya ile hem ticari hem bilimsel entegrasyonu, yan sanayisinin gelişimi ve ihracatıyla birçok noktada ülkemizin temel güçleri arasında en önemlisi durumundadır. Türkiye için belirlenen ve dünyada ilk 10 ekonominin içinde olmak için otomotiv sektöründe bir dizi önleme ihtiyaç vardır. Otomotiv politikaları özellikle vergi düzenlemeleri açısından sürekli değişkenlik göstermekte, devleti yönetenler ve bürokratlar hem sektörü hem de sektörün dünyadaki gelişimini yakından takip etmeleri bu açıdan çok önemlidir” dedi.

2016 YILI BAŞARILI OLDU 
Türkiye otomotiv pazarının 2016 yılını, binek ve hafif ticari olmak üzere 2015 yılının rekoruna yakın seviyelerde olduğunu dile getiren Gülan şunları söyledi; “Türkiye otomotiv pazarında ODD tarafından açıklanan rakamlara göre, 2016 yılı Ocak-Aralık döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarında toplam 983 bin 720 adetlik satış gerçekleşmiştir. Ağır vasıta rakamları daha açıklanmadı ama geçen yıla yakın bir seviyede olacağını görüyoruz. 2016 yılındaki çeşitli siyasi ve ekonomik gelişmeler ile kurlardaki dalgalanmalara rağmen adetsel olarak yine de başarılı sayılabilecek bir dönemi geride bıraktık. 2015 yılında ağır vasıta dahil 1.011.000 adet satış yaptığımız iç pazarımız 2016 yılında da yakın seviyelerde kapandı.

Otomotiv sektörü dünyanın olduğu kadar ülkemizin de en önemli sektörlerinin başında gelmektedir. Ülkemizde, dünyada üretilen araçların %1,5’ini en yüksek kalite ile üretmeyi başaran, 2016 yılında muhtemelen 1.450.000 adet toplam üretim gerçekleştiren ve 1.1 milyon adet ihracat ile 23 milyar USD’nin üstünde gelir elde eden çok başarılı bir sektör haline gelmiş durumdayız. Sektörün ana üreticisinden yan sanayicisine, distribütöründen bayi sistemine kadar toplam 400 bin kişiye istihdam sağlayarak ayrıca önemli bir işlevi de bulunmaktadır.”

TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFLERİNDE OTOMOTİV ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye’de otomotiv %18 oran ile tek başına ihracatı karşıladığını ve Türkiye’nin 2023 hedeflerinde otomotiv sektörünün çok önemli olduğunu ifade eden Z. Alp Gülan, “Ege Bölgesi de milyar doların üzerinde sektörel ihracat başarısını gösteren illerimiz arasındadır. İhracatın yanı sıra satış olarak da Türkiye’de büyük öneme sahiptir” dedi. 

Gülan, “Otomotiv sektöründe her şeyi çok takdir etmek lazım. Sanayiciler teşviklerden çok memnun. Stabil bir hava yakalamak lazım. 2018 yılında 100 milyon araç üretilecek. Çin bunun 30 milyonunu üretecek. Tabii Türkiye de yatırım çeken bir ülke ve stabil bir hava yakalamış durumda. Üretimimiz yaklaşık 1,5 milyon ile geçen yılın da üzerinde bir rakama ulaştı. Yatırımcılar için Türkiye güvenli bir liman. Ancak iç pazarı da çok fazla dalgalandırmadan hareket etmek lazım” diye konuştu.  

“2017’DE SEKTÖR YAVAŞLAR”
Bir süredir yükselme eğilimindeki kurlar ile birlikte gelen ÖTV artışının 2017 yılında sektörü yavaşlatacağını düşündüklerini de sözlerine ekleyen Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Z. Alp Gülan ”Herkes gibi bizler de 2017 bütçelerimizi yeniden yapmak durumunda kaldık çünkü böyle bir kur artışı ve hiç hesapta olmayan ÖTV artışı beklentilerin de aşağı yönlü revize edilmesine sebebiyet verdi. Bu aşamada bugünkü durduğumuz yerden bakarak pazarda adetsel olarak 2017 yılında %5-10 arasında bir daralma olabileceğini düşünüyoruz. Satın alma güven endeksli. Bu satın almalarda siyasi, ekonomik bir çok etken var. Ancak bu tahmin kesinlikle karamsar bir tablo olarak algılanmamalı. Pazar tahminimizi yaparken, siyasi ve ekonomik pek çok etkeni göz önünde bulunduruyoruz. Tüm gelişmeleri göz önünde bulundurarak 2017 yılı pazar değerlendirmemizi oluşturduk, tabi yılın ilk çeyreği geçtikten sonra tablo daha da netleşecektir. Kurlar ve Türkiye’nin dinamikleri o kadar hızlı hareket ediyor ki bütçeler ve adetsel tahminler 2017 yılının her ayında yeniden gözden geçirilmek durumunda olacaktır” şeklinde konuştu. 

“HURDA TEŞVİĞİ ŞART”
Son yapılan ÖTV artışı öncesi kamu yöneticileri ile yaptıkları görüşmelerde bu gibi artışların sektörümüze olumsuz etkisini tüm açıklığı ile anlattıklarını söyleyen Gülan şöyle konuştu; “Bu düşünce ile; karayollarımızdaki riskleri bertaraf edebilmek amacıyla “Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Araçlar” konusunda acilen bir çalışma yapılması gerektiğini ifade ettik. Gelecek haftalarda Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile bu konuda görüşmelere başlıyoruz. Bu konuda umutluyuz. 2017 yılının ilk çeyreğindeki daralma ÖTV gelirlerini de etkiler. Dolayısıyla hurda teşviği sektörde toparlayıcı etki olacaktır. Ülkemizde 21.8 milyon adet motorlu kara taşıtı bulunmaktadır ve bunlardan 11.1 milyonu otomobildir. Beklentimiz yollarımızda 3.5 milyon 16 yaş üstü araç olduğunu düşünerek AB ülkelerinde olduğu gibi sürekli bir Hurda Teşviği’nin ülkemizde de uygulanması olacaktır. Bu yönde tüm sektör dernekleri olarak ilgili kurumlarla görüşlerimizi sıklıkla paylaşıyoruz. Eski teknolojili, yüksek yakıt tüketen, çevreye daha zararlı, önemli hayati ve yaralanmalı kazalara sebebiyet veren araçların karayollarımızdan kaldırılması gerekliliği açıkça görülüyor. Hızlı çıkarılabilecek bir ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar ile ilgili bir yasa ile pazardaki daralmayı en aza indirmekte mümkün olabilecektir.” / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.